Gebelikte Bebeğin Kilosu

Gebelikte bebeğin kilosu, Gebeliğin ilk haftasında henüz bebeğin kilosundan bahsetmek mümkün değildir. İlk hafta Anne adayının yumurtası ile baba adayından gelen sperm birleşerek döllenme gerçekleşmiştir.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Bebeğin Kilosu

Erkeğin spermi bebeğin cinsiyetini belirleyici özelliktedir. Anne rahmine tutunmaya çalışan bebek embriyo adlı bir hücreden gelişir, amniyotik sıvı olarak adlandırılan bir sıvının içinde büyümeye başlar. 

Gebelik 1. ayında, anne rahmine tutunmaya çalışan embriyo bu ayı tamamlarken yaklaşık bir elma çekirdeği kadar olur.

Gebeliğin 2. ayında, anne rahmine yerleşen embriyonun sinir sistemi, kalbi ve böbrekleri gelişmeye başlar. İnanması çok güç ama bu dönemde bebeğin kalbi çarpmaya başlamıştır. Bebek 2. ayını tamamlarken 10 gram ağırlığına kadar ulaşır. Bu ağırlığın 1/3'ünü baş bölgesi oluşturur.

Gebeliğin 3. ayında, anne karnındaki bebekte çok daha fazla gelişme yaşanır. Tüm organlar hemen hemen belirginleşmeye ve şekil almaya başlamış, hayati önem taşıyan organlar gelişmiş ve gelişimini sürdürmektedir. Bu ay çok fazla detay görülmeye başlanır. Bebeğin gözleri şekillenmiş, yutma refleksi gelişmiş ve vücudunda bulunan bazı kemikler sertleşmeye başlamıştır. Bebeğin cinsiyetini ayıracak organlar da gelişme yolunda ilerlemektedir. Bu ay anne karnındaki bebek ortalama 15 gram ağırlığına ulaşmıştır.

Gebeliğin 4. ayında, mucize ama artık anne karnındaki bebeğin parmak izi vardır. Kulakları, parmakları, bacakları ve ayakları artık şekil almıştır. Bebek ışığa karşı artık duyarlıdır. Kalp atış hızı dakikada 120-150 defa arasında değişir. Bebeğin böbrekleri de artık faaliyet göstermektedir. Bebeğin geliştiği sıvı bu ay 1 su bardağı kadardır. 4. ay sonunda anne karnındaki bebek 250 gram ağırlığına ulaşmıştır.

Gebeliğin 5. ayında, bebek artık daha aktiftir. Anneyi oldukça fazla tekmelemeye başlar. Bu dönem bebeğin duygusal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Tat alma, görme ve dokunma için zemin hazırlanır. Artık anne karnındaki bebek kız mı yoksa erkek mi belli olmuştur. Saçları oluşmuştur. Anne karnındaki bebek düzenli aralıklar ile uyuyup uyanmaya başlar. 5. ayın sonunda bebek geçen aydan 2 kat daha fazla büyümüş ve 500 gram ağırlığına ulaşmıştır.

Gebeliğin 6. ayında, bebek artık minyatür bir görünümde minik bir insan gibidir. Gözleri gelişmiş, dudak yapısı daha çok belirginleşmiştir. Göz hareketlerini gerçekleştirebilmekte, kaşlarını çatabilmektedir. Artık bebek bazı solunum hareketlerini de yapabilmektedir. Anne karnında can bulan bebek bu ayda öksürebilir ve hıçkırabilir. 6. ayı tamamlarken anne karnındaki bebeğin ağırlığı 800-900 gram arasında değişebilir.

Gebeliğin 7. ayında, bebek daha fazla hareket eder bir hale gelmiştir. Dışarıdan bakıldığında bile bebeğin hareket ettiği anlaşılabilir. Beyin ve sinir sistemi hızla gelişmeye devam ederken, kalp atışları dışarıdan duyulacak boyutlara ulaşmıştır. Bu ay bebek sabırsızlanır da doğarsa yeni doğan ünitesinde bir süre kalarak hayata tutunabilir. 7. ayın sonunda anne karnındaki bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1300-1500 grama kadar ulaşmıştır.

Gebeliğin 8. ayında, bebek dış dünyadan gelen sesleri rahatlıkla işitmeye başlar, gözleri açıktır ve ne zaman karanlık ne zaman aydınlık artık ayırt edebiliyordur. Kemik yapısı hala sertleşmeye devam ediyor. Bu ay amniyon sıvısının en yoğun olduğu aydır. Bu aylarda doğan bebekler gelişimini yeterince tamamladığı için hayatta kalabilir. 8. ayın sonlarında anne karnındaki bebek 2000-2500 gram ağırlığına kadar ulaşmıştır.

Gebeliğin 9. ayında, bebek tam anlamı ile doğum için son hazırlıkları yapmaktadır. Tırnakları uzamış, gözleri koyu gridir. Her geçen gün kilo almaktadır. Artık fazlaca geliştiği için hareket etme alanı kısıtlanmıştır. Kafa yapısındaki kemikler doğum kanalından rahat ilerleyebilmesi için yumuşak bir kıvamdadır. Bu ayın sonunda bebeğin kilosu yaklaşık olarak 2700-3500 gram arasında değişebilir.

Yorumlar