Gebelikte basur sorunu

Gebelikte basur, gebelik döneminde ortaya çıkabilen ve anne adaylarını ciddi sıkıntılara sokabilen bir sorundur.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte basur sorunu

Gebelikte basur, gebelik döneminde ortaya çıkabilen ve anne adaylarını ciddi sıkıntılara sokabilen bir sorundur. Basur, makat çevresindeki toplardamarlarda oluşan bir tür varistir. Basur sorununda esas neden kabızlık ve kalıtımsal faktörlerdir. Basur sorunu yaşayan kişilerde uzun zamandır süren kabızlık söz konusudur ve aile içinde basur sorunu olan birçok birey muhtemel vardır. Basur, toplumda oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir.

Gebelerde Basurun Yol Açtığı Belirtiler;

Gebelik süreci basur oluşmasını tetikleyen bir dönemdir. Basur yeni oluşabileceği gibi önceden var olan basurlar şikayetlerin açığa çıkmasına neden olabilir. Özellikle de gebeliğin son üç ayında oluşan basur anne adayına ciddi rahatsızlıklar verebilmektedir. Gebelikte basurun en baş belirtisi, dışkılama anında açığa çıkan kandır. Oluşan kanama genellikle kısa sürede ortadan kaybolur. Fakat her dışkılamada yinelenir. Kanama haricinde ortaya çıkabilecek bir diğer şikayet bölgede dolgunluk hissi ve uzun süre devam eden ağrıdır. Ayrıca bölge temizliğinde el ile fark edilebilen şişlik ya da kitle basurun belirtileri arasındadır.

Makatta oluşan meme çoğu zaman kanamaya yol açmaksızın akıntı ve kaşıntı ile ortaya çıkabilir. Basur içinde kan pıhtılaşması yaşanırsa ya da oluşan meme boğulursa tromboze hemoroit oluşabilir. Bu şekilde oluşan hemoroit kişiyi oldukça ağrıya maruz bırakır. Tromboze hemoroit haricinde oluşan basur çok acıya ve ağrıya neden olmaz. Ancak tromboz şiddetli ve yoğun ağrı yaşanmasına neden olabilir. Bu şartlarda gebe kadın tuvaletini yapmakta, oturmakta ve ağrı nedeni ile uyumakta çok ciddi sorunlar yaşar. Hamilelikte oluşan iç hemoroitler fazla olmasa da kanamaya yol açar ve kan kaybına bağlı olarak demir eksikliği anemisine sebebiyet verir. Bu gibi olasılıklarda mutlaka genel cerraha görünerek kanser riski araştırılmalıdır.

Hamilelikte Basur Neden Daha Sık Ortaya Çıkmaktadır?

Gebelikte basur artışının en önemli nedeni gebelik hormonları ve özellikle progesteron hormonunun damarlarda bulunan düz kasları gevşetmesidir. Hamilelikte basurun bir diğer nedeni ise her geçen gün büyüyen rahmin kalça kemiklerinde bulunan damarlara baskı yaparak kan akışını azaltması basura neden olur. Gebelikte basur en fazla görülen varis türüdür.

Hamilelikte Basur Tedavisi;

Gebelikte basuru tam anlamı ile tedavi etmek her zaman mümkün olmayabilir. Tedavinin amacı hastada oluşan yakınmaları azaltmak yönündedir. İlaç tedavisi tercih edilen ilk yöntemler arasındadır. Ağrı kesici ve kan dolaşımını düzenleyen haplar, kremler, dışkılamayı kolaylaştıracak ilaçlar, fitil, pomad ve aşırı sıcak olmayan oturma banyoları gebelikte basur tedavisi için tercih edilen yöntemler arasındadır.

Yorumlar