Gebelikte antidepresan kullanımı

Gebelikte antidepresan kullanmak bebek sağlığı bakımından risk oluşturabilir.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte antidepresan kullanımı

Gebelikte antidepresan kullanmak bebek sağlığı bakımından risk oluşturabilir. Ancak düzenli antidepresan kullanan bir kişi gebelik döneminde ara verdiğinde anne adayı içinde risk oluşturabilmektedir. Antidepresan ilaçlar, depresyon evresinde kullanılan birçok türün tedavisinde ilk sırada yer alır. Antidepresanlar duygu durumunu kontrol etmek, kişinin kendini iyi hissetmesi için kullanılır fakat gebelik döneminde antidepresan kullanımında biraz daha hassas davranılmalıdır. Bu dönemde anne adaylarının pskilojik olarak kendilerini kontrol edebilmeleri gerekmektedir.

Gebelik dönemini depresyon hangi yönde etkiler?

Gebelik dönemimde hormonların depresyondaki kadınları koruduğu bilinmekteydi, fakat yapılan araştırmalar sonucunda bu durum yalanlandı. Gebelik gibi özel bir durum da depresyon ile başa çıkmak daha güç hale gelebilir.

Gebelikte tedavi gerekli midir?

Gebelik döneminde anne adayları için depresyon tedavisi önemlidir. Eğer tedavi edilmediği taktirde depresyon anne adayında var ise, kişinin kendi iradesiyle ruh halini kontrol altına alması gerekecektir.

Gebelikte antidepresan kullanımı doğru mudur?

Gebelikte antidepressn ilaç kullanımına devam etme kararı, risk ve yarar faktörleri arasında denge kuruludur. Genelde gebelik esnasında antidepresan kullanımı anne adaylarının bebekleri için doğum kusurları ve diğer sorunlarla karşılaşma riski düşük bir orandır. Gebelik esnasında anne ve bebeğine zarar veremeyecek birkaç antidepresan ilacı bulunmaktadır.

Gebelikten önce kullanılan antidepresan haplar gebelikte değiştirilmeli midir?

Antidepresan ilaçlarına hamilelik döneminde devam etmek, kişinin kendi başına vereceği bir karar değildir. Doktoruna danışarak en doğru karar hem bebek hem de anne adayı için alınmalıdır.

Depresyon evresinde olup, anne olmak isteyen kişiler öncelikle durumu doktoruna danışmalıdır. Bazı hafif depresyon evleri ilaçla tedaviye gerek kalmadan pskilojik danışman ya da diğer tedavi metodları ile halledilebilir. Ağır depresyon evresinde olan kişiler ise kendileri ve bebekleri için en doğru yöntemi yine doktorlarıyla birlikte vermelidir.

Yorumlar