Gastroenteroloji

Gastroentereloji, sindirim sistemi organları ile ilgili rahatsızlıklara teşhis konulan ve tedavisi yapılan bilim dalıdır.

Google Haberlere Abone ol
Gastroenteroloji

Gastroentereloji, sindirim sistemi organları ile ilgili rahatsızlıklara teşhis konulan ve tedavisi yapılan bilim dalıdır. Gastroentereloji bilim dalı ile ilgilenen doktorlara ise gastroenterolog denilmektedir. Gastroenterolog olabilmek için tıp fakültesinden mezun olmanın ardından 5 yıl İç Hastalıkları ve Çocuk Hastalıkları Uzmanlığında eğitim görmek, bunun ardından da gastroenteroloji yan dalda ihtisas eğitimi görülmesi gerekmektedir. Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, safra kesesi, pankreas ve karaciğerde meydana gelen rahatsızlıklar gastroentereloji bölümünü kapsamaktadır. Gastroentereloji bölümünde ülser, gastrit, sarılık, siroz, safra kesesindeki taşlar ve iltihap, mide kanseri, bağırsak kanderi, basur gibi rahatsızlıklar tedavi edilmektedir. Bir bakıma gastroentereloji bölümü iç hastalıkları bölümü olarak ta adlandırılmaktadır.

Gastroenterolojik hastalıkların belirtileri:

 

  • Kişide kabızlık görülmesi,
  • İshal,
  • Kusma,
  • Mide bulantısı,
  • Şiddetli karın ağrısı,
  • Göğsün orta kısmında yanma,
  • Ağızdan acı su gelmesi,
  • Safra kesesinde ağrı görülmesi gastroenteroloji bölümünde tedavi edilebilecek rahatsızlıklar arasındadır.

 

Gastroenterolojide Uygulanan Yöntemler

Gastroenteroloji bölümünde bağırsak sisteminde bulunan kansere neden olan poliplerin polipoktemi adı verilen endoskopik bir yöntemle alınması işlemi,

Sindirim sisteminde görülen kanamalar için endoskopik ilaçlar uygulanması,

Karaciğer sirozunda yemek borusuna uygulanan bant sistemleri ve kanamayı durdurmaya yönelik ilaçlar kullanılmaktadır.

Gastroenteroloji bölümünde bu uygulamalar dışında safra kesesi ve pankreasta meydana gelen tıkanılması için özel cihazlar kullanılarak tedavi uygulanmaktadır.  Safra kesesinde bulunan taşlar ERCP adı verilen yöntem kullanılarak çıkarılmaktadır. İnce bağırsaklara endoskopik olarak uygulamalar yapılmasına Double-Baloon enteroskopi adı verilmektedir. Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda stent uygulaması yapılmaktadır. Yiyecek ve içecekleri yutamayan ağız yoluyla beslenemeyen kişilere uygulanan beslenme tüpü yerleştirilmesi sistemi ve sindirim sisteminin EUS adı verilen endoskopik cihazlarla incelenmesi gibi işlemlerin tümü gastroenteroloji bölümüne aittir. Gastroenteroloji bölümünde endoskopik tedavi, skteroterapi, enoklip, endoloop, band ligasyon, band ligasyonu ve balon ile tedavi yöntemlerinden birisi uygulanarak hastanın tedavisi yapılmaktadır. İç hastalıklarının tedavisinde bazı önemli durumlarda gastroenterologlar ameliyatı uygun gördüklerinde hastaya ameliyat uygulanmaktadır. 

Yorumlar