Eşinizin gözlerine en son ne zaman baktınız?

Madde madde boşanma öncesi yaşanan duygusal kopuş .

Google Haberlere Abone ol
Eşinizin gözlerine en son ne zaman baktınız?
Terapistler, Aile Danışmanlık desteği almak için gelen eşlere, “Eşinizin gözlerine en son ne zaman baktınız” diye sorduklarında genellikle hatırlamadıklarını söylediler. Aile terapistleri boşanma öncesi yaşanan duygusal kopuş aşamalarını şöyle sıraladı.

Hayal kırıklığı aşaması

Evlilik sonrası kişinin duygusal körlükten kurtulup, eşini gerçek kimliği ile fark etmesi ve onun idealindeki kişi olmadığını anlaması ile yaşadığı bir hayal kırıklığı vardır. Evlilik öncesinde genellikle eşlerin birbirlerine açık, şeffaf ve dürüst davranmamalarından ve evlilikten beklentilerinin gerçekçi olmamasından kaynaklanmaktadır.

Aşınma aşaması

Yaşanan hayal kırıklığı sonrası eşler arası paylaşımların azaldığı, şikâyetlerin arttığı, cinsel ilişkiden kaçınılmaya başlandığı, her söz ve davranışın yanlış anlaşılıp yorumlandığı bir süreçtir. Bu dönemde aile mahremiyetine dikkat edilmemesi ilişkinin toparlanmasını güçleştirmektedir.

Kopma aşaması

Eşler, aynı çatı altında yaşasalar, sosyal olarak birlikte hareket etseler bile, aile içersinde çatışmaların arttığı, ilişkinin değerini yitirdiği ve eşlerin birbirlerine karşı çekiciliklerinin ve güvenlerinin kaybolduğu, kendileri için başka hayatlar hayal ettikleri bir dönemdir.

Duygusal kopuş

Bu aşamada eşler artık kendilerini geriye çekmekte, kendi iç dünyalarına gömülmekte ve ilişkilerini sorgulamaya başlamaktadırlar. Kendilerini kısıtlanmış ve baskı altında hisseden eşler teslim olma, hükmetme ya da nefret etme arasında gelgitler yaşamakta ve birbirlerinin gözlerine bakamaz hale gelmektedirler.

Eğer eşler bu aşamalardan herhangi birinde farklılıklarını kabul eder, yaşadıkları hayal kırıklıklarını gizlemezler ve duygularını açık bir şekilde ifade ederlerse evliliklerini sürdürebilmektedirler.

Yorumlar