Erkeklerde kısırlığın nedenleri

Erkeklerde kısırlığın nedenleri , erkeklerde kısırlık , erkeklerde kısırlık neden olur

Google Haberlere Abone ol
Erkeklerde kısırlığın nedenleri
 Erkeklerde kısırlığın nedenleri

Çocukları olmayan çiftlerin yaklaşık 30 - 35% inde problem erkekten meydana gelmektedir.. Erkekteki kısırlık nedenleri esas olarak iki grupta incelenir.

1.Spermin sayısı ve kalitesine etki eden üretim defektleri.

2.Spermi dışarıya taşıyan kanallardaki tıkanmalar.

Erkekteki bu problemlerin nedeni, 30 - 40% olaylarda izah edilemez. Spermin kalite ve sayısındaki defektlerin sebebi bulunamadıkça çeşitli denemelerle ilaç tedavileri uygulanır. Ancak, bu tedavilerin herhangi bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Mikroenjeksiyon tekniğinin 1992 yılından itibaren uygulanmaya başlanması erkek kısırlığının tedavisinde bir dönüm noktası olmakla birlikte, bu teknikle kuvvetli erkek kısırlığı durumlarında bile yüksek gebelik oranları elde edilmektedir.

Erkeklerde Kısırlığın Nedenleri

 

1. Sperm Üretim defektleri

Erkek kısırlık vakalarında üretim ve olgunlaşma defektleri en sık görülen problemlerdir. Üretim defekti sperm sayısı ile ilgili olabileceği gibi kadın yumurtasının döllenmesini engelleyen sperm hareketlerinin zayıflığı veya sperm şekillerinin (Morfoloji) anormalliği ile ilgili olabilir.

Erkeğin sperminin normal olarak kabul edilebilmesi için sayısının en az 20 milyon / ml, hareketli sperm oranının% 30 ve yapı itibariyle normal sperm oranının% 4 den fazla olması gerekir. Sperm değerlerinin yukarıda gösterilenin altında olması halinde doğal yollardan gebelik elde edilmesinde ciddi zorluklar yaşanmaya başlanır. Birçok faktör spermiogeneziya (sperm hücrelerinin üretimi ve olgunlaşması) olumsuz yönden etkileyebilir.

İltihaplı hastalıklar, bazı bakteri ve virüsler erkekte yumurtalık iltihabına sebep olabilir. Yumurtalıklarından iltihaplı bir hastalık geçiren erkeklerin yaklaşık% 25 inde kısırlık problemi oluşur. Hormon defektleri erkeklik hormonu olan testosteron hormonunun üretimi yapılmasına kontrol eden hormonlarda defekt oluşturabilir, ayrıca çevre sorunlarında, kanser tedavisi için kullanılan ışın ve ilaçlar sperm üretimini etkiler.

 

2. Kuruluş defektleri

Spermin üretim yeri olan testisler dışarı çıkmasına engel olan tam ve kısmi tıkanmalar kısırlığa neden olabilir. Bu tıkanmalar doğuştan olabileceği gibi, sonradan yapılan bir enfeksiyona da bağlı olabilir. Testislerde geçirilmiş bir cerrahi müdahalesi de tıkanmaya neden olabilmektedir.

 

3. Erkek kısırlığının Tedavisi

Erkeklerde kısırlığa neden olan sorunlarla karşılaşıldığında tüp bebek tedavisi uygulanır. Kuvvetli erkek kısırlığı veya azospermik olaylarında ise sperm bağışı önerilir.

Yorumlar