E Vitamini nelerde var, nasıl takviye edilebilir?

E vitamini, vücut için son derece önemli vitaminlerden biridir. E vitamini eksikliği nedeni ile vücut birçok hastalığa karşı korunmasız kalabilir.

Google Haberlere Abone ol
E Vitamini nelerde var, nasıl takviye edilebilir?

E vitamini, vücut için son derece önemli vitaminlerden biridir. E vitamini eksikliği nedeni ile vücut birçok hastalığa karşı korunmasız kalabilir. Örneğin, kalp ve damar hastalıkları, hafıza ile ilgili hastalıklar, bazı kanser türlerinde E vitamini eksikliği tetikleyici olarak rol oynayabilmektedir. Vücudun E vitamini eksikliği yaşaması oldukça düşük ihtimaldedir. Çünkü gün içinde tüketilen gıdalar ile Vücudun E vitamini ihtiyacı tam olarak giderilebilmektedir. Fakat bazı hastalıklar nedeni ile kullanılan ilaçlar, gıdalar sayesinde vücuda alınan vitaminlerin vücut tarafından emilimini engelleyen sindirim ile alakalı sorunlar karşısında E vitamini eksikliği yaşanabilir. Vücut için çok değerli bir vitamin olan E vitamini Peki, nelerde bulunur?

Sarımsak: Gün içinde tüketilecek 3 - 4 diş sarımsak E vitamini ihtiyacının neredeyse %4'ünü karşılamaktadır.

Badem Yağı:1 çorba kaşığı badem yağı günlük E vitamini ihtiyacının neredeyse %25'ini karşılayabilmektedir.

Kuşkonmaz: Kuşkonmaz E vitamini yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Ay çekirdeği: Ay çekirdeği kalori yönünden yüksek olsa da ufak bir kase ay çekirdeği günlük E vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayabilmektedir.

Ispanak: Ispanak fosfor, demir yönünden oldukça yararlı bir bitkidir. Ayrıca ıspanak E vitamini yönünden de çok iyi bir kaynaktır. Haşlama yöntemi ile tüketilecek ıspanak E vitamini yönünden zengin içeriğe sahiptir.

Badem: 1 ufak kase badem günlük E vitamini ihtiyacının %35'ini karşılamaktadır.

Toz Acı Biber: Özellikle yemeklerde kullanılan toz acı biber ile E vitamini ihtiyacı büyük oranda karşılanabilir. Gün içinde bir çay kaşığı toz biber neredeyse vücudun %4 E vitamini ihtiyacını karşılamaktadır.

Karalahana: Yine çiğ olarak tüketilen karalahana E vitamini yönünden iyi bir kaynaktır.

Pazı: Haşlanmış pazı E vitamini yönünden zengin bir içeriğe sahiptir.

Fındık Yağı: Günlük 1 çorba kaşığı fındık yağı tüketmek Vücudun ihtiyacı olan E vitamini gereksiniminin %30'unu karşılayabilmektedir.

Ayrıca E vitamini yönünden, yumurta sarısı, Kuru kayısı, bürüksel lahanası, zeytinyağı, toz zencefil, köri, havuç, dolmalık biber, domates ve yulaf yağı oldukça zengin gıdalardır.

Yorumlar