Dünya Sağlık Örgütü: Şeker hastalığı artıyor

Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde diyabetli sayısının 1980 yılından bu yana 4 kart artış gösterek 422 milyona çıktığı bildirildi

Google Haberlere Abone ol
Dünya Sağlık Örgütü: Şeker hastalığı artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şeker hastalığına ilişkin ilk küresel raporunu açıkladı. Raporda, "Dünya genelinde diabetli sayısı 1980 yılına kıyasla 4 kart artış göstererek 108 milyondan 422 milyona çıktı." bilgisi yer aldı.

Şeker hastalığı nedeniyle yılda 1.5 milyon insan hayatını kaybettiği bildirildi.

DSÖ'nün 2014 yılı rakamlarına göre, dünyada her 3 kişiden birinin fazla kilosu var ve her 10 kişiden biri obez. Raporda, obezitede yaşanan artışın da şeker hastalığını tetiklediği ifade edildi.

DSÖ, artış gösteren şeker hastalığı ile mücadelede küresel eylem planı hazırlanması çağrısında bulundu.

Raporda, şeker hastalığına karşı sağlıklı beslenme, fiziksel faaliyetlerde bulunma, aşırı kilo almaktan kaçınma, kan şekerini ölçtürme ve tıbbi önerileri dikkate alma tavsiyelerinde bulunuldu.

DSÖ'ye göre diyabet dünya genelinde en ölümcül sekizinci hastalık.

Şeker hastalığı, kalp krizi, körlük ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.

ŞEKER HASTALIĞI NEDİR? 

Vücudumuzda midenin arka kısmında pankreasında bir bez bulunur. Bu bez kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılar. Bu hormonlardan biri insülindir. İnsülinin salgılanamaması ya da etkisiz kalması sonucu hücrenin enerjisini karşılamak gibi çok önemli bir görevi olan şeker(glukoz) hücreye giremez. Hücreye giremeyen bu şeker kanda birikir. Kanda normal bulunması gereken miktardan daha fazla bulunur. Bu da bütün hücrelere zarar verir.

Çünkü fazla şeker vücutta zehir gibidir. Şeker hastalığı aileden gelen (kalıtsal) ve çevresel faktörlere bağlanmaktadır.

ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çok fazla su içme ve içme isteği,
İştahın açılması ve fazla yemek yeme,
Çok sık idrara çıkmak ve geceleri bunun için sık sık uyanmak,
Ciltte kuruma,
Sürekli halsizlik ve yorgunluk, çabuk yorulmak,
Yaraların geç iyileşmesi,
Bazen bulanık görmek gibi belirtileri vardır.

ŞEKER HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

-Eğitim
-Egzersiz
-Sağlıklı Beslenme
-Doğru İlaç Kullanımı

Şeker hastalığı tedavisi sayılan bu 4 temel başlık altında toplanabilir. Tedavinin başarıya ulaşabilmesi adına şeker hastalığı olan yani diyabetli kişilerin bu 4 temel noktaya da dikkatini ve uyumunu gerektirir. Tedavinin işe yarayabilmesi için her şeker hastasının, şeker hastalığı hakkında bilgi sahibi olması ve bilinçlenmesi gerekmektedir.

 

Yorumlar