Dondurma hakkında bilinmeyenler

Dondurma hakkında bilinmeyenler , dondurmanın faydaları , dondurmanın zararları

Google Haberlere Abone ol
Dondurma hakkında bilinmeyenler
 
Dondurma hakkında bilinmeyenler

Yaz aylarında en çok tüketilen tatlılar arasında dondurma vardır. Dondurma soğuk tatlı çeşidi olduğundan yazın bunaltıcı sıcak havasında biraz olsun rahatlama hissi verir. Özellikle çocuklar dondurma yemeyi çok severler. Ancak dondurmanın bazı yararları olduğu gibi zararları da vardır. Bunun için dikkatli edilmesi gerekir.

Katkısız dondurmaların faydaları

Besin değerleri göz önünde bulundurularak, katkısız doğal bir dondurma için, süte oranla 3-4 kat daha fazla yağ, yaklaşık %15 daha fazla protein ve 3-4 kat daha fazla karbonhidrat içerir. Katkısız dondurmalar özellikle kemik sağlığı açısından önemli olan fosfor ve kalsiyum yönünden zengindir.

Sanayi yöntemi ile hazırlanan dondurmalar

Sanayi yöntemi ile tüketime hazır hale getirilen dondurmaların yapımında kullanılan malzemeler süt ya da süt tozuyla birlikte, glikoz şurubu , şeker gibi tatlı maddeler, türüne göre çikolata , bitkisel yağ ve süt , meyve , kakao , fıstık-fındık , meyve , karamel gibi besinler bulunur. Dışarıdan aldığınız dondurmanın içerisinde sütten daha fazla süt tozu , meyveden daha fazla tatlandırıcılar ve gıda boyaları varsa, bu dondurmanın yararı kesinlikle yoktur, aksine zararı bulunur.

Çocuklar ve dondurma

Katkısız doğal bir dondurma süt ve süt ürünlerini tüketemeyen kişiler için ideal bir besindir. Çocukların kalsiyuma çok fazla ihtiyacı vardır. Bu yüzden çocuklara dondurma tüketilmesi önerilir. Tabi çocukların dondurma tüketebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Yani çocuk tüm gıdalardan tatmaya başlamış olmalı. Aşırı tüketimden kaçınmalıdır. Çocuklarda aşırı dondurma tüketimi şişmanlığa neden olabilir.

 

Yorumlar