Diz Ağrısı Nedenleri

Diz ağrısı nedenleri, neden kaynaklandığına bağlı olarak değişebilir. Vücudumuzun en karmaşık eklemlerinden olan dizin, oldukça fazla kullanılmasından dolayı yaralanmalara ve incinmelere maruz kalması mümkündür.

Google Haberlere Abone ol
Diz Ağrısı Nedenleri

Diz ağrısı nedenleri, neden kaynaklandığına bağlı olarak değişebilir. Vücudumuzun en karmaşık eklemlerinden olan dizin, oldukça fazla kullanılmasından dolayı yaralanmalara ve incinmelere maruz kalması mümkündür. Ağrının yeri ve şiddeti sebebe bağlı olarak değişir. Ağrıya eşlik eden sertlik, kızarıklık, hassasiyet ve dizi düz bir hale getirememeye sebep olan belirtiler bulunabilir. Önemsiz olan bazı ağrılar, iyi bir bakım ile düzelebilir. Diz ağrıları vücudun verdiği sinyaller olarak algılanmalı ve önemsenmelidir. Çarpma, düşme gibi sebeplerin dışında pek çok etken diz ağrılarına sebep olabilir. Diz ağrısı nedenlerini yaralanmalara bağlı olan ve olmayan ağrılar olarak incelemek gerekirse aşağıdaki sonuçlara ulaşılabilir.

Yaralanmalara Bağlı Olan Diz Ağrıları

Pateller Tendinit: Diz kapağında bir veya birden fazla tendonun iltihaplanması ile yaşanan bir sorundur. Kemik ve kasların birbiri ile iletişimini sağlayan dokular olan tendonların iltihaplanması daha çok sporla uğraşan kişilerde görülmektedir. Kayak sporu ile uğraşanlar, koşucular ve bisikletçilerin üst bacağın ön bölümündeki kasları kaval kemiği ile buluşturan tendonlarında iltihap görülme olasılığı fazladır. Bu iltihaplanmalardan kaynaklı dizde ağrılar oluşması olasıdır.

Menisküs Yırtığı: Dayanıklı ve elastik bir kıkırdaktan oluşan menisküs, kaval kemiği ve uyluk kemiği arasında yer alır. Diz ile yapılan ani hareketlerde yırtılma sorunlarıyla  karşılaşılabilir. Futbolcular ve diğer spor dalları ile uğraşan kişilerin rahatsızlığı olarak bilinir. Fakat dizlere alınan darbeler sonucunda herkesin yaşayabileceği bir rahatsızlık olarak görülmelidir. Hareket kısıtlılığı, şişlik ve ağrı ile kendini gösterir.  

Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları (ACL): Uyluk kemiği ve kaval kemiğini birbirine bağlayan dört bağın birisi olan, ön çapraz bağın yırtılması ile yaşanan sorunlardır. Ani yön değiştirmeler yapmayı gerektiren basketbol, kayak gibi sporlarla uğraşanlarda sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Direkt dize alınacak darbeler dolayısıyla da yaşanabilecek bir sorundur. Ağrıların eşlik ettiği şişliklerle belirti verir.   

Diz Bursiti Oluşumları: Dizde bulunan eklem kemiğini saran bursalarda iltihaplanmayla kendini gösteren rahatsızlık, ağrıyla birlikte hareket kısıtlılığına ve şişliğe sebep olur. Bu kesecikler tendonların ve bağların rahatça kaymasını sağlar.

Yaralanmalara Bağlı Olmayan Diz Ağrıları

Dizde Kilitlenme: Bölgede ki kıkırdak yırtılmalarından kaynaklanan kilitlenmeler, yırtılan parçanın diz eklemine doğru kaymasıyla, diz hareketlerinde kısıtlanmaya sebep olur. Dizin düz tutulmasını engelleyen ve ağrıya sebep olan bir rahatsızlıktır.

Eklem Kireçlenmeleri (Osteoartrit): Zaman içerisinde eklemlerdeki aşınmaya bağlı olarak, kıkırdaklardaki bozulmadan kaynaklanan kireçlenmelerde, iltihaba bağlı olmayan romatizmal sorunlar gelişebilir. Kıkırdak hasar gördüğü için, hareketlerde ağrı yaşanır. Hastaların aşırı kilolu olması, eklem rahatsızlıkları, yaralanmalar, ailedeki kalıtsal sorunlar başlıca sebepleri arasında sayılabilir. İlerleyen yaşların sorunu olarak bilinir. Uzun süre hareketsizlik ve aşırı hareket ağrıların şiddetli yaşanmasına sebep olur.

İltihaplı Romatizmal Rahatsızlıklar: Eklemlerin dışında tüm vücudu etkileyen Gut hastalığı, Akdeniz ateşi gibi hastalıklarda görülen rahatsızlık her yaştan kişiyi etkisi altına alabilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde sıkça görülür. Rahatsızlık diz dışında tüm vücutta etkili olur. Hareket kısıtlılığına, ağrı ve şişliklere sebep olarak rahatsızlık verebilir. 

Osgood - Schlatter Hastalığı: Sporla uğraşan ve büyüme çağında olan kişileri etkileyen ağrılı bir rahatsızlıktır. Dinlenme sırasında da hissedilen ağrı, hareket anında üst düzeyde yaşanır. Diz bölgesinin fazla kullanılması sebebiyle oluşan rahatsızlık, dizin hareketini kısıtlar. Diz kapağı altında hassasiyet ve şişlik diğer belirtileri arasındadır.

Kondromalazi Patella Rahatsızlığı: Dizin ön bölgesinde oluşan, dizi uzatırken duyulan gıcırdama ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Koşucu dizi olarak bilinen hastalık, uzun süre hareketsizlikten sonra, merdiven inip çıkma ve yere diz çökme hareketlerinin yapılmasıyla ağrılara sebep olur. Dizin aşırı şekilde kullanımı en büyük etkendir. Alınacak şiddetli darbelerde de bu sorunun yaşanması kaçınılmazdır. 

Yorumlar