Diyabet hastalarına özel un

Konya'da bir un fabrikasında, kan şekerini yüzde 40 daha az yükselten, yüzde 30 lif oranına sahip un üretimi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Diyabet hastalarına özel un

Konya Yıldızı Un Fabrikası Genel Müdürü İbrahim Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında müşterilerinden "diyabetik un üretmeleri yönünde talep aldıklarını, bunun üzerine piyasadakilere göre glisemik indeksi daha düşük ürün yapmaya karar verdiğini söyledi.

Güzel, bazı üniversitelerin de desteğiyle Ar-Ge merkezinde uzun süre çalışma yürüterek, proje hazırladıklarını anlattı.

Çalışmalar neticesinde, kan şekerini birden yükseltmeyen ve birden düşürmeyen, glisemik indeksi yüzde 40 azaltılmış un ürettiklerini dile getiren Güzel, şöyle devam etti:

"Proje ile TÜBİTAK'a başvurduk ve çalışmamız destek için onaylandı. Bunun üzerine üretimlere devam ettik. Beyaz ekmeğin unu, ürettiğimiz una göre yüzde 65 daha fazla kan şekerini yükseltiyor. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi 100, tam buğday ve kepekli ekmeğin glisemik indeksi 98 iken, bizim ürettiğimiz unun glisemik indeksi ise 61'dir. Lif oranları da diğer ekmeklere göre daha yüksek. Normal beyaz unlarda lif oranı yüzde 2'yi geçmiyor. Bizim ürettiğimiz ü beyaz olmasına rağmen yüzde 30 lif içermektedir. Tam buğday unlarındaki lif oranları ise yüzde 10-12 olmasına rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının piyasadaki ekmekler üzerinde yaptığı analizlerde, en yüksek lif oranının yüzde 6 olduğu görüldü."

Almanya ve ABD'ye ihraç ediliyor

 Güzel, "Ürettiğimiz glisemik indeksi düşük unları Almanya ve ABD'ye ihraç ediyoruz. Yakın zamanda Kanada, İsviçre, Suudi Arabistan ve Brezilya'ya da ihracatımız başlayacak. Aylık üretimimiz şu anda 500 ton. Talebe göre kapasite artırımına gitmeyi düşünüyoruz" dedi.

Yorumlar