Dış Hemoroid

Dış hemoroid, anüs dışında bulunan ve gözlemlenebilen damarsal oluşumlardır.

Google Haberlere Abone ol
Dış Hemoroid

Dış hemoroid, anüs dışında bulunan ve gözlemlenebilen damarsal oluşumlardır. Kabızlık yaşanması, ıkınma ve öksürük olması halinde şişer ve görünür duruma gelir. Başlangıç döneminde bile ağrı ve kanama görülebilir. Toplumda sık görülen oluşumlar, özellikle 50 yaş üzerinde olan kişilerde daha fazla etkilidir. Makatta bulunan hemorodial venlerin genişlemesi ve sarkması sonucunda oluşurlar. Kişilere göre farklı bulgular gösterebilir. Rahatsızlık akut veya kronik olarak görülebilir. 6 haftadan daha kısa süreli devam edenler akut, 6 haftada tedavi edilemeyenler ise kronik olarak sınıflandırılır. Bunların belirtileri de farklı bir şekilde gelişir.

Dış hemoroid sebepleri nedir?

Kişilerin vücut yapısı, çevresel faktörler ve kalıtımsal özellikler rahatsızlığın oluşumunda etkili olmaktadır. Oluşumunda en büyük etken kabızlık sorunu ve bununla birlikte yaşanan ıkınma eylemidir. Bunun dışında öksürük, gebelik ve doğum, uzun süre ayakta kalmak ya da oturmak, beslenme düzeninde baharatlı, acılı yiyeceklere ağırlık vermek, şişmanlık gibi tekenler sayılabilir. Hemoroid oluşuma sebep olan eylemin engellenmesi rahatsızlığın şiddetini ve belirtilerini azaltacaktır. 

Dış hemoroid belirtileri nelerdir?

Rahatsızlığın kişilere ve yaşa göre değişen farklı belirtileri olabilir. Ancak en sık görülen belirtiler arasında ağrı, rektal kanama, ele gelen şişlikler, ıslaklık hissi, akıntı ve kanama semptomlarıdır. Dış hemoroid evreler halinde gelişme gösterir. Rahatsızlık ilk evrede dışarıda gözlenmez, ancak kanama görülür. İkinci evrede ıkınma ve tazyikle birlikte dışarıya çıkar, ardından kendiliğinden içeriye girer. Üçüncü aşamada ise dışarı çıkan şişlikler ancak müdahaleyle ya da beklemekle içeriye girer. Rahatsızlığın son aşamasında oluşumlar sürekli olarak dışarıdadır. Ağrılar ve kanamalar daha yoğun yaşanır. İlk aşamalarda ilaçla ve alınacak tedbirlerle tedavi edilebilirken, son aşamalarda cerrahi müdahale gerekli hale gelir. Belirtiler bir arada olabileceği gibi, tek başına da görülebilir.   

Dış hemoroid tanısı nasıl konur?

Hastanın fiziksel muayenesi, laboratuvar testleri ve tetkikler sayesinde dış hemoroid tanısı konulur. Klinik muayene, direk rektal muayene ya da rektosopla teşhis yöntemleri en sık kullanılan yollardır. Rektal kanamalar özellikle yaşlı kişilerde kanserin belirtisi olabileceğinden, araştırmaların yeterli yapılması gerekir.

Dış hemoroid tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlık evrelerine göre tedavi edilmektedir. 1. ve 2. evrelerde konservatif tedaviler ile ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Posa açısından zengin besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, baharatlı yiyeceklerin tüketilmemesi, düzenli bir şekilde tuvalete çıkmanın sağlanması, kabızlığın giderilmesi, oturma banyolarının yapılması, fazla kiloların verilmesi, düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapılması bu tedavilerin arasında yer alır. İlaç tedavileri ise, krem, merhem ve oral yoldan alınan tabletler şeklindedir. Rahatsızlığın 3. ve 4. aşamalarında belirtilerin yoğunlaşması daha fazla olduğundan, hastalarda yoğun kanamalar ve ağrılar görüleceğinden cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Ayrıca ilaç ve konservatif tedavilere cevap vermeyen her hastaya cerrahi müdahale yapılmalıdır. Bunların dışında tedavi için, bitkisel ürünlerden destek alınabilir. Bu sorunu yaşayan kişilerin mutlaka erken dönemde doktora başvurması gerekir. Erken dönemde daha kolay tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Yorumlar