Depresyon Belirtileri

Depresyon belirtileri; aşırı karamsarlık, geçmiş anılara ve geleceğe sürekli kötü açılardan bakma, uykusuzluk ve iştahsızlık, aşırı uyku ihtiyacı ve aşırı iştah, intihar etme eğilimi, sabahları yorgun uyanma, hiçbir şeyden zevk alamama gibi çeşitli şekill

Google Haberlere Abone ol
Depresyon Belirtileri
Depresyon belirtileri; aşırı karamsarlık, geçmiş anılara ve geleceğe sürekli kötü açılardan bakma, uykusuzluk ve iştahsızlık, aşırı uyku ihtiyacı ve aşırı iştah, intihar etme eğilimi, sabahları yorgun uyanma, hiçbir şeyden zevk alamama gibi çeşitli şekillerde olabilir. Depresyon belirtilerini incelemeden önce kısaca depresyonun ne olduğuna ve çeşitlerine değinelim. Depresyon nedir?Depresyon, en kaba tabiriyle hayattan zevk alamama durumudur. Depresyona giren bir hasta daha önce zevk alarak yaptığı birçok aktiviteyi yapmak istemez. Her şeyden sıkılır, hatta ileri vakalarda ölümü bile düşünür. Kişide başlıca depresyon belirtileri bu şekilde kendini gösterir. Dolayısıyla depresyon tedavisinin de temel hedefi hastanın hayata olan bağlılığını ve yaşama sevincini geri kazanmasını sağlamaktır.  Depresyon, özellikle stresli şehir hayatında sık görülen bir hastalıktır. Şehirleşmeye bağlı olarak son yıllarda depresyon vakaları gözle görülür bir artış göstermiştir. Teşhis konulmayan insanlar bile hayatlarının belirli dönemlerinde hafif derece depresyon belirtileri gösterebilmektedir. Fakat depresyon diğer hastalıklar gibi amansız olarak nitelendirilecek bir hastalık değildir. Herkes hayatının belli bir döneminde depresyona girebilir. Bir yakınını kaybetme, sevdiğinden ayrılma, amaçsızlık, hayatta bir motivasyon kaynağının olmaması gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Bu çevresel etkilerin yanı sıra içe kapanık, mükemmeliyetçi, aşırı duygusal gibi karakter özellikleri de kişinin depresyona girmesini kolaylaştırabilir. Eğer kişi başına gelen bu kötü olaylardan uzun süre kurtulamıyorsa, normal bir insanın yaşayacağı doğal üzüntü süresinden çok uzun süreli bir melankoliye kapılıp, karamsarlıktan çıkamıyorsa, kısa süre sonra depresyon belirtileri göstermeye başlayacaktır. Depresyon belirtileriBaşlıca depresyon belirtileri:
  • Ani duygu değişiklikleri
  • Daha önce zevkle yapılan aktivitelerden zevk alamamaya başlama
  • Aşırı dikkat dağınıklığı, huzursuzluk
  • Kendini değersiz görme, ölme isteği
  • Her olaya karamsar açıdan bakmak; geçmiş anılarında ve gelecek hayallerinde her zaman kötü yönleri görmek
  • Sürekli kendini üzgün hissetmek, yorgun uyanmak
  • Vücudun uyuşuklaşması, cinsel isteksizlik, motivasyon eksikliği
  • İntihar etmeyi planlamak
gibi sıralanabilir. Depresyon tipleriDepresyon melankolik, atipik, tipik ve mevsimsel olmak üzere dört temel çeşide ayrılır. Çeşidine bağlı olarak depresyon belirtileri de farklılık göstermektedir. Melankolik depresyonda hasta her şeyi kötü tarafından görür. Sürekli bir karamsar ruh hali içindedir. Atipik depresyonda hastada aşırı bir uyku ihtiyacı ve iştah açılması görülür. Tipik depresyonda ise atipiğin tersi olarak uyku ve iştah azalması görülür. Mevsimsel depresyonsa yılın belirli dönemlerinde periyodik olarak hasta üzerinde etkisini gösterir. Hastanın hangi depresyonu yaşadığı gözlemlenen depresyon belirtilerine göre anlaşılabilir.

Yorumlar