Depresyon anneden çocuğa miras mı?

Hamilelik sürecinde annenin içinde bulunduğu psikolojik durum, olumlu yada olumsuz bir şekilde çocuğu etkiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Depresyon anneden çocuğa miras mı?

Ana rahminde oluşumumuzun başlama anından itibaren çocukluk dönemindeki yaşanmışlıkların kişinin tüm yaşam deneyimlerine yansımasını araştıran ve beden-zihin-ruh zemininde uygulamalarını sürdüren doğum psikolojisi disiplininin araştırmalarına göre; anne adayının duygusal ve fizyolojik sağlığı karnındaki bebeği etkilemekte.

Yapılan son bilimsel araştırma sonuçlarına göre; sperm ve yumurta birleşme anından itibaren, fetusun gelişimi ve ardından doğum anı; “öz”ünüzde, gerçeklikte kim olduğunuzun en önemli belirleyicisi. Yaşam hakkındaki hissiyatlarınızı, yaşamda alacağınız kararları, hatta psikolojik ve fizyolojik olarak karşılacabileceğiniz hastalık ve sorunların biçimlendiği anın: Dünyaya gelmeyi seçtiğiniz “an”da oluşmaya başladığını biliyor musunuz?

Ebeveynlik, bir canın Dünyaya gelmesine vesile olmayı seçtiğiniz an başlayan bir süreçtir. Hamilelik süreci boyunca duyularımızın merkezi olarak nitelendirilen “limbik sistem” aktiftir. Dolayısı ile hamilelik süreci, anne adayının kendi içsel dinamiklerini keşfettiği; kendi annesi ve partneri/eşi ile olan ilişkisini yeniden düzenleme ihtiyacı hissettiği, kendi benliğini tümüyle anlamlandırmak istediği bir içsel yolculuktur.

Gebelik sürecinde anne adayının biyo-psikolojik olarak yatkın olduğu psikolojik sorunlar yüzeye çıkabilir, çünkü o güne değin bastırılmış ifade bulmamış enerjiler/duygular ifade bulmak isteyecektir.

Doğum öncesinde, anne adayının geçmiş travmatik izlerinden arınması sağlıklı bir insan Dünyaya getirebilmesi için çok önemlidir. Çünkü ana rahminde bebekler herşeyi algılamakta ve bedensel hafızalarına kaydetmektediler. Tüm travmatik deneyimlerin izleri bedensel hafızamızın kayıtlarında saklıdır.

Uzman Psikolog Özge Genlik

Yorumlar