Crohn Hastalığı Nedir

Crohn hastalığı ince bağırsak, kalın bağırsak, anüs bölgesi, mide ve yemek borusu gibi vücutta bulunan sindirim sistemi ile ilgili organlarda ülser ya da yaralanmaların görüldüğü rahatsızlıktır. Crohn hastalığında anüs bölgesinde iltihaplanmalar nedeniyle

Google Haberlere Abone ol
Crohn Hastalığı Nedir

Crohn hastalığı ince bağırsak, kalın bağırsak, anüs bölgesi, mide ve yemek borusu gibi vücutta bulunan sindirim sistemi ile ilgili organlarda ülser ya da yaralanmaların görüldüğü rahatsızlıktır. Crohn hastalığında anüs bölgesinde iltihaplanmalar nedeniyle delikler ve çatlaklar meydana gelebilir. Ayrıca bu hastalık tedavisi mümkün olmakla birlikte, bazen küçük bir ihtimal de olsa kansere neden olabilmektedir.

Crohn hastalığı dünyanın her yanında görülmesine rağmen, beyaz ırklarda daha fazla görülmektedir. Çocukluk dönemi de dahil olmak üzere her yaş grubunda görülebilen bu hastalık, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Crohn hastalığı anne babadan çocuğa geçiş riski taşımamaktadır, fakat akrabalarında bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde görülme olasılığı %20 dir. Crohn Hastalığının Nedenleri Crohn hastalığı için birçok araştırmalar yapılmasına rağmen nedeni henüz bulunamamıştır. Bu hastalığın oluşumunda bazı virüs,bakteri ve genetik ya da çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Crohn hastalığı aileden çocuğa geçme riski taşımamaktadır, fakat birinci derece akrabalarında bu hastalık olan kişilerde görülme riski günümüzde artış göstermektedir. Crohn hastalığı yaşayan kişilerin ince bağırsaklarında bazı bakteriler görülmüştür, bu nedenle hastalığa mikropların da neden olabileceği düşünülmektedir. Stres, sinir, üzüntü gibi faktörler hastalığa neden olmamaktadır fakat hastalığın iyileşme sürecini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Özellikle sigara kullanımı, ilaç ve aspirin kullanımı gibi hormonları etkileyen nedenlerin Crohn hastalığının tetiklenmesine neden olduğu düşünülmektedir. Crohn Hastalığı Belirtileri
  • Karın ağrısı ve ishal 
  • İştahsızlıkla birlikte gelen kilo kaybı
  • Hastada halsizlikle birlikte görülen yorgunluk
  • Kansızlık
  • Ateş ve üşüme, titreme görülmesi
  • Bazı kişilerde bulantı, kusma, şişlik ve kabızlık da görülebilmektedir
  • Bazı hastalarda kalın bağırsağın etkilenmesi ile dışkıda kan görülebilir
  • Anüs bölgesinin etkilenmesi sonucu o bölgede oluşan çatlaklar ve delikler
  • Kimi hastalarda ağızda yaralar oluşması, gözlerde kızarıklık oluşması ve eklem bölgelerinde meydana gelen ağrılar crohn hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtiler oluştuğu anda doktor kontrolüne gitmek gerekir.
Crohn Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? Crohn hastalığı fiziki muayene, labarotuar testleri ve ince, kalın bağırsakların görünmesi ile teşhis edilebilmektedir. Hastanın dışkısı ve kanı labarotuarda değerlendirilmektedir. Hastalığın teşhisi için mide, ince ve kalın bağırsağın brikolonoskop denilen bir alet ile görüntülenmesi gerekmektedir. Bu aletle o bölgeler en son bölüme kadar incelenme ve ihtiyaç duyulursa biyopsi için parça alınmaktadır. Bazı durumlarda bağırsakların filmi de çekilmektedir.  Crohn Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? Crohn hastalığı tedavisi hastalığın şiddetine ve durumuna göre belirlenmektedir. Hastalığın hafif olduğu ve ishal gibi durumların görüldüğü dönemlerde tedaviye gerek duyulmaz. Bu durumda hastaya ishal önleyici ilaç tavsiye edilir. Hastalığın daha da ilerlemesi ve ilaçların yetersiz kalması durumunda hastaya damar yolu ile kortikosteroid içeren ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar iltihabı önlemeye yönelik ilaçlardır. Anüs bölgesinde oluşan delik ve çatlaklar için metronidazol adında bir ilacın sürekli olarak kullanılması gerekmektedir. Hastaların beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Bazı hastalarda B12 vitamini eksikliği görülebilir. Bu durumda doktor tavsiyesi ile diyet uygulanmasına başlanabilir. Bazı durumlarda hastalarda ameliyat gerekebilir. Fakat ameliyat hastalığı ortadan kaldırmaz ve tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Bu ameliyatlar hastada oluşan tıkanma, iltihaplanma, delinme gibi problemleri ortadan kaldırmaya yönelik gerçekleştirilmektedir. Hastanın ince bağırsağında sorun olması durumunda, bağırsağın sorunlu kısmı çıkarılarak kalan iki uç birbirine birleştirilmektedir. Aynı şekilde kalın bağırsakta sorun yaşanırsa, ameliyat ile kalın bağırsak tamamen alınmaktadır. Hastanın ince bağırsağının ucuna torba takılarak dışkısını yapabilmesi sağlanmaktadır.

Yorumlar