Çocuklarda yaz iştahsızlığı neden olur, nasıl giderilir

Çocuklarda iştahsız her zaman ve her mevsimde karşılaşılan bir durumdur.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda yaz iştahsızlığı neden olur, nasıl giderilir

Çocuklarda iştahsız her zaman ve her mevsimde karşılaşılan bir durumdur. Ancak yazın çocuklar kışa göre daha hareketli zaman geçirirler. Kışın okul ve ev arasında rutin yaşayan çocuklar yazın gelmesiyle birlikte aktiviteleri artar. Günlerini yüzerek , koşturarak ve oyunlar oynayarak geçirirler. Bu durumda çocukların daha fazla enerji harcamasına ve kalori yakmalarına neden olur.

Aileler yazın daha fazla zayıflayan çocuklarını gördükçe iştahı kapandı endişesine kapılabilirler. Bir çocuğun sağlıklı olması demek kilolu görünmesi demek değildir. Her yaş aralığının belli bir boy ve kilo oranı vardır. Bu oranın altına düşmemeleri sağlıklı olmaları için yeterlidir. Dış ortamda fazla vakit geçiren çocuklar sık ve az yemek yerler. Bu şekilde çocuklar ayakta atıştırdıkları yiyeceklerden dolayı masa başında oturup yemek yiyemezler.

Yaz sıcaklıkların gelmesiyle her zamankinden daha fazla hareket halinde çocuklar çok fazla efor sarf ederler. Yazın çocuklar suyu çok tüketirler. Normalde de küçük olan mide kapasiteleri suyla dolmasından dolayı yemek yemek istemezler ve çocukların iştahının kapanmasına neden olur. Çocuklara yemek yemedikleri iştahsız olduğu dönemlerde ısrarcı olunmaması gerekir. Çocuklar her yaş döneminde aynı büyüme hızını gösteremezler. Çocukların iştahının en düşük olduğu zaman 15 ve 18. Aylarıdır.  Bu dönemde yemek seçme , yemeği istememe ve psikolojik sebeplerle yemek yemezler.  Israrla çocuğa yemek yedirmeye çalışmak onun yeme alışkanlığını daha olumsuz yönde etkileyecektir.

Çocukların iştahsız oldukları dönemlerinde ödül ve ceza gibi yöntemler uygulayarak yemek yedirmeye çalışmayın. Bu çok yanlış bir yöntemdir. Çocuğunuzun iştahsızlık gibi problemi varsa özellikle sevdiği yemekleri yaparak yemek yemesini sağlayabilirsiniz Yaz aylarında çocuklarının iştahsızlığından şikayetçi olan anne babalar küçük midelerini bol sıvı tüketerek doldurdukları için yiyemedikleri faktörünü unutmamaları gerekir. Bu durumda gün boyu su içmesi yerine arada susadığında süt vererek bu ihtiyacını karşılamasını sağlayabilirsiniz.

Yorumlar