Çocuklar tabletlere emanet

Tabletler, çocuklarda oyuncağın yanı  sıra bakıcıların da yerini almaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklar tabletlere emanet
Tabletler, çocuklarda oyuncağın yanı  sıra bakıcıların da yerini almaya başladı. Bu durum, ebeveynler için geçici bir rahatlama çözümü olsa da birçok problemi de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, tablet ile sadece izleyici konuma geçen çocukların dil gelişim bozukluğu yaşayabileceklerini belirtiyor.

Çocuk sahibi olan çiftler, heyecanın yerini zamanla kaygıya bırakabiliyor. Özellikle çocuk bakımı konusunda tecrübesiz olan ebeveynler, çocuğunun ağlaması karşısında ne yapacağını bilemiyor. Bir an önce ağlamayı dindirmek isteyen aileler, çeşitli yollara başvuruyor. Bunlardan biri de hiç şüphesiz hayatın her alanında etkili olan teknolojik cihazlar. Çocukta karşılaşılan her sorunda ortaya çıkan teknolojik aletler, çocuklara bir nevi bakıcı misyonu yüklenmesine sebep oluyor. Yaklaşık altı ay civarında oturmaya başlayan bir bebeğin önüne dokunmatik bir ekran konulduğu zaman, onu parmağı ile kontrol ettiğini anlayacağını ve bu renkli dünyada daha fazla zaman geçirmek isteyeceğini ifade eden uzmanlar, bu durumun birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ifade ediyor. Cihazın içerisindeki renklerin, cezbedici ve sesli uyaranların bebeği ilk etapta heyecanlandırdığını belirten uzman psikolog Nesteren Gazioğlu, ebeveynlerin de tercihlerini bu ‘hesaplı dadı’dan yana kullanacağına dikkat çekiyor.

Teknolojik cihazların yoğun ve dengesiz kullanımının çocuklarda çeşitli gelişimsel sorunlara yol açtığına değinen Gazioğlu, “Tabletler ne kadar eğlenceli ya da eğitici programa sahip olursa olsun hiçbir zaman çocuğun duygusal gelişimine katkı sağlamaz. Aksine duygusal ve sosyal becerilerinin gelişmesine engel olabilir.” diyor. Dış dünya ile temastan kaçınan çocukların tablet ya da telefon karşısında daha çok vakit geçirdiğini aktaran uzman psikolog, bu durumda çocukların normal hayattaki problem çözme becerilerini de kaybettiğini aktarıyor. Konuşma yeteneklerinin de etkileneceğine vurgu yapan uzman, “Her ses denemesinde bebek gözlem yapar. Fakat tablet ile sadece izleyici konuma geçen bebekler, sadece tabletten çıkan sesleri dinliyor. Dil gelişimi için çok büyük bir önem taşıyan ilk iki yıllık süreçte cihaza maruz kalan çocuklarda dil gelişimi bozuklukları daha yaygın görülüyor.” diye belirtiyor.

Uzman psikolog, “Tablet ve cihaz bağımlılığı olan çocukların aile yapılarına bakıldığında ebeveynlerden en az birinin cihaz bağımlısı olduğunu kaydeden uzman psikolog Nesteren Gazioğlu, ebeveynlerin de bu yönde çocuklarına rol model olduklarını aktarıyor. Aile içi etkileşimin ve iletişimin yerini bireysel cihazların aldığını belirten Gazioğlu, iletişimin canlı tutulması adına kullanılan cihaz sayısı ve zamanlamasının iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Teknolojik cihazlar, göz kuruluğuna sebep oluyor

Kullanılan tablet ve akıllı telefon ekranlarının üç boyutlu olduğu için aşırıya kaçıldığında olumsuz etkileri olduğunu aktaran Emsey Hospital’dan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bilge, “Normalde dakikada 30 defa göz kırparak göz yüzeyimizi sağlıklı tutabiliyorsak, bilgisayarın hipnotik gücü ile ekran karşısında dakikada 5 veya 6 kırpmaya indirerek gözyaşı film tabakasının bozulmasına neden oluyoruz.” diyor. Bir diğer etki olarak ise ekrana bakış pozisyonu göz aralığının daha fazla açık kalmasına neden olduğunu vurgulayan Bilge, böylece göz yüzeyindeki gözyaşı film tabakasının daha fazla buharlaşarak gözün kurumasına, kızarmasına, kanlanmasına ve hatta bulanık görmeye neden olduğunu belirtiyor.

Yorumlar