Çocuklar neden yalan söylerler?

çocuklar neden yalan söylerler , çocuklar neden yalana başvurur , yalan söyleyen çocukla nasıl başedilir

Google Haberlere Abone ol
Çocuklar neden yalan söylerler?
 
Çocuklar neden yalan söylerler?

 

Çocuğunuz sıklıkla yalan söylüyorsa , kendine ait hayalinde kurduğu dünyada yaşıyorsa ve söylediklerinin gerçek olduğunu düşünüyorsa paniğe kapılmadan tedbir almanız gerekir.

Eğitimciler çocukların özellikle bu huylarından şikayetçidir ve anne – babalara bu konuda yardımcı olmaya çalışırlar. Çünkü çocuklar okul çağına geldiklerinde vakitlerinin çoğunu okulda arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle geçirdiklerinden dolayı en iyi onları öğretmenleri gözlemler ve sizin fark etmediğiniz davranışları fark edebilirler.

Çocuklar da bazı durumlarda bir yetişkinmiş gibi yalan söyleyebilirler. Ancak söyledikleri bu ufak yalanların bir başlangıç olduğunu ve yaşlarıyla birlikte söyledikleri yalanlarında da boyutunun artacağı yüksek bir ihtimaldir.

Araştırmalara göre çocukların yalan söylemeye başlamaları ve nedenleri yaş dönemlerine göre farklılık gösterir. Eğitimciler özellikle  yaşından önce yalan ve gerçeği birbirinden ayıramayan çocuğun konuştuğu yalanları yanlış açıklama yapmamak  ve yalan olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Diğer hassas bir konu ise çocukların bazı yaşadıkları olayları abartılı şekilde anlatmalarının yalan olarak kabul edilmemesi gerektiğidir. Özellikle de çocuğa yalan söylüyorsun muamelesi yapılmaması gerekir.

Bu duruma engel olmak mümkün mü?

Öncelikle olarak ebeveynler çocuklarının yanında kesinlikle yalan söylememelidir. Çocuklar iyi bir taklitçidir. Ebeveynler çocuklarının yalan söylediğini gözlemlediğinde ona kızıp hakaret etmek yerine nedenini araştırması gerekir. Çocuklarla güzel bir iletişim kurmak önemlidir. Çocuklar ebeveynlerine bir şey anlatırken kendi özgür fikirlerini ve düşüncelerini diledikleri gibi anlatabilmelilerdir. Ebeveynler çocuklara ağır cezalar uygulamaktan kaçınmalıdır.

Çocuklar neden yalan söylerler?

Çocuklar bazen gerçek ile yalanı ayırt edemedikleri için yalan söylemeyi tercih ederler. Bunun dışında anne ve babasının yalan söylediğini gören çocuklar yalana küçük yaşlardan itibaren alışır.  Bazı durumlarda ise çocuklar ceza almaktan korktukları ve zarar görmek istemedikleri için yalana başvururlar.

 

Yorumlar