Çin’de yasa dışı cinsiyet belirleme testi

Çin'de yasa dışı yollarla belirlenen cinsiyet kürtaj sayısının artmasına neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de yasa dışı cinsiyet belirleme testi
Çin'de, ailelerin yasa dışı yollardan bebeklerinin cinsiyetini belirleme testi yaptırdığı çete ortaya çıkarıldı. Testte kız çocuğa sahip olacağını öğrenen bazı kadınların kürtaj yaptırdığı belirtildi. 

Shanghai Daily gazetesinde yer alan haberde, hamile kadınların, cinsiyet testi yaptırmak için kan örneklerini yasa dışı faaliyet gösteren bir çete vasıtasıyla Hong Kong’a gönderdikleri belirtildi. Bu testlerde kız çocuğa sahip olacağını öğrenen bazı kadınların ise kürtaj yaptırdıkları yazıldı.

Habere göre emniyet güçleri, çeteye kan testi için ödeme yaptığı belirlenen 10 kadından en az 4'ünün, doğacak çocuğunu, cinsiyeti kız olduğu gerekçesiyle kürtaj ettirdiğini bildirdi.

Yetkililer, Çin’in doğusundaki Cıciang eyaletinin Yongcia vilayetinde yasa dışı cinsiyet testi yaptırmak için çeteye para ödeyen kadınların kırsal bölgelerden gelen ve ikinci çocuğuna hamile kadınlar olduğunu belirterek, bu kadınların ikinci çocuğunun erkek olmasını istedikleri için böyle bir yola başvurduklarını söyledi.

Çetenin Çin’in Guangdong eyaletine bağlı Şıncın kentinde bu yasa dışı işi 2013'te başlattığına dikkat çeken yetkililer, 2013-2015 arasında 50 bin kadının çeteye ödeme yaptığı tahmininde bulundu.

Konuyla ilgili şu ana kadar 75 çete mensubu gözaltına alındı. Çete liderinin 59 yaşında bir Hong Konglu olduğu ileri sürüldü.

Polis, çete lideri olduğundan şüphelenilen Hong Konglu bu kişiyi ve çete üyesi olduğundan şüphelendiği 120 kişinin 30'dan fazla şirketi olduğunu da belirledi. Çete lideri ve 40 kadar şüpheli hâlâ polisler tarafından aranıyor.

Yongcia vilayetinden emniyet yetkilileri, olaya karışan şüpheli sayısının 300 kişiyi aşabileceğini kaydederek, şüphelilerin bu vakadan yaklaşık 200 milyon yüen (30 milyon) dolar gelir elde ettiğini kaydetti.

Çin'de 30 yıl süren tek çocuk politikası cinsiyetler arası dengesizliği beraberinde getirdi. Hesaplamalar, 2020’de evlenme çağındaki Çinli erkeklerin, kadınlara göre 30 ya da 40 milyon fazla olacağını gösteriyor.

Yorumlar