Buğdayda 'pas hastalığı' tespit edildi

"Buğdaylarda 'arpa cücelik virüsü'nün yol açtığı pas hastalığı görüldü. Bir an evvel pas ilacı kullanılması gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
Buğdayda 'pas hastalığı' tespit edildi

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne'de buğdaylarda daha önce görülmedik yoğunlukta pas hastalığı tespit edildiğini belirtti.

Yorulmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, buğdaylarda 'arpa cücelik virüsü'nün yol açtığı pas hastalığı görüldüğünü bir an evvel pas ilacı kullanılması gerektiğini söyledi.

Pasla mücadelede kullanılacak ilacın dikkatli seçilmesi gerektiğine vurgu yapan Yorulmaz,"Pas hastalıklarında kesinlikle böcek ve sinek ilacının kullanılmaması gerekiyor. Çünkü eğer bunu bugün kullanırsak sünenin yumurtasını bozuyor. Burada arıcıklar dediğimiz sinekleri öldürüyoruz ve bunu yaptığımızda 4-5 yıl boyunca kurtulamayız. Bu sefer doğanın dengesini bozup, sünenin patlamasına yol açmış olacağız. O anlamda isteğimiz sinek ilaçlarının zamanı geçtiği için kimsenin bu ilaçları kullanmamasıdır. Bunu üstüne basa basa söylüyorum. Pas ilacının da bir an önce kullanılmasını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Çiftçilik deneyimlerinde daha önce böyle bir yoğunlukta pas hastalığıyla karşılaşmadığının altını çizen Yorulmaz, "Ben 58 yaşındayım böyle bir hastalığı daha önce hiç görmemiştim. Bilim adamlarının söylediği kök hastalıklarında görülen hastalıkların aşırı yağışlarla geldiğini ve gece gündüz sıcaklıklarının çok farklı olmasından dolayı oluştuğunu beyan ediyorlar." dedi.

Yorulmaz, numunelerin Ege Üniversitesi laboratuvarlarında incelendiğini analiz sonucunun kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Yorumlar