Boyun fıtığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Boyun fıtığı tedavisi, Boyun yedi tane boyun omurundan oluşan bir yapıdır. Her bir omurun arasında hareket kolaylığını sağlayan diskler bulunur.

Google Haberlere Abone ol
Boyun fıtığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Boyun fıtığı tedavisi, Boyun yedi tane boyun omurundan oluşan bir yapıdır. Her bir omurun arasında hareket kolaylığını sağlayan diskler bulunur. Disk içeriği sayesinde omurga üzerine binen yükü absore eder. Ayrıca ii kemik dokusunun birbiri ile ilişkisini sağlar. İlerleyen yaşlarda ya da travmalar sonucu disk yapı itibari ile bozularak sert bir yapıya ve daha az hareket etmeye başlar. Vücudun yükünü taşımakla görevli olan bu doku hasarlandığı zaman boyun ile alakalı bazı rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Omur yapısında oluşan bozukluklar nedeni ile omurlar üzerinde ufak kemik çıkıntıları oluşabilir. Diskin iç kısmındaki yapıda oluşan bozukluk kemiklerin etrafındaki dokulara baskı uygulamaya başlar ve oluşan bu baskı boyun fıtığı olarak tanımlanır.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun fıtığı nedeni ile ilk başvurulan tedavi yöntemi cerrahi tedavi değildir. Cerrahi tedaviye son çare olarak başvurulur. Bazı hastalar için ilk olarak yatak istirahati, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi yöntemleri kullanılarak uygulanan tedaviler yeterli olabilmektedir. Tedavinin başlangıç aşamasında hastanın kaldığı ağrı şiddetli ise ilaç ve istirahat önerilir. Tedavide kullanılan ilaç ağrı kesici, ödem hafifletici ve kas gevşetici olarak belirlenir. Özellikle akut döneminde olan boyun ağrıları için kısa süreli boyunluk tavsiye edilir. Bütün bu tedavilerin haricinde belirli vakalarda enjeksiyon uygulanarak ağrı hafifletilebilir.

Boyun Fıtığı İçin Fizik Tedavi Yöntemi

Çoğu boyun fıtığı vakasında uygulanan fizik tedavi ile iyileşme sağlanabilmektedir. Yumuşak doku ve sinir kökünde baskıya bağlı gerçekleşen ağrıyı gidermek ve spazm gerçekleşen kasları gevşetmek için sıcak uygulamaları, ultrason ve elektriksel uyarılar yapılır.

Boyun Fıtığında Cerrahiye Ne Zaman Başvurulur?

Boyun fıtığında tedavi yöntemi olarak cerrahi operasyon 100 hastadan ancak 10 hastaya uygulanır. Cerrahi tedavi yöntemine boyun fıtığı nedeni ile güç kaybı yaşanıyorsa, duruş bozukluğu varsa ve hastada duyu kaybı söz konusu ise başvurulur. Ayrıca hastada omurga tümörü ya da enfeksiyon söz konusu ise yine cerrahi işleme uygun görülür.

Cerrahi İşlem Boyun Fıtığı İçin Kesin Çözüm Olur mu?

Boyun fıtığı için uygulanan cerrahi operasyonun amacı, omurilik ve sinir dokularında oluşan ağrıyı yok etmektir. Cerrahi sayesinde hastanın ağrı, güç kaybı ve uyuşma gibi şikayetleri ortadan kalkar. Gelişmiş tıp sayesinde boyun fıtığı için uygulanan cerrahiler ile boyun fıtığı tamamen tedavi edilebiliyor. Ayrıca gelişmiş yöntemler sayesinde oluşabilecek komplikasyonlar da önlenebiliyor.

Yorumlar