Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı genellikle cerrahi dışı yöntemler kullanılarak tedavi edilse bile, bu tedaviye yanıt vermeyen, güç kaybı yaşayan, omuriliğinde ve sinir kökünde bası bulunan hastalara ameliyat önerilmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı genellikle cerrahi dışı yöntemler kullanılarak tedavi edilse bile, bu tedaviye yanıt vermeyen, güç kaybı yaşayan, omuriliğinde ve sinir kökünde bası bulunan hastalara ameliyat önerilmektedir. Boyun fıtığı boyun ağrıları ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Boyun omurları arasında olan disklerin fıtıklaşma yapması ve boyunda bulunan sinir köklerine bası yapması sonucunda oluşan rahatsızlık, ilk aşamada fizik tedavi ve rehabilitasyon ve ortopedi alanlarında önerilen tedavileri uygulanarak tedavi edilmeye çalışılır. Rahatsızlığın ilk aşamasında az olan ağrılar daha sonra kollara ve ellere kadar yayılan şikayetlere neden olur.

Boyun ameliyatı nasıl yapılır?

Hastanın incelenmesi sonrasında ameliyatın önden ya da arkadan yapılma kararı, radyolojik incelemeler sonrasında beyin cerrahı tarafından verilmektedir. Bu kararda boyunda olan fıtığın yeri ve cerrahın deneyimleri bunda etkili olacaktır. Önden yapılan ameliyatlar genellikle boynun sağ tarafından yapılır. Cilt üzerine yapılan 4-5 cm lik yatay kesiyle cilt altı dokusuna ve altında bulunan yüzeysel kas dokusuna inilir. Bu şekilde alt dokulara, şah damarına kadar ilerlenir. Omurgaya inmek için, özel bir cihazla şah damarı dışa doğru, yemek ve soluk borusu ise iç tarafa doğru alınır. Bu şekilde boyun omurgasının ön tarafına ulaşılır. Ameliyat yapılacak omurun belirlenmesi için, ameliyat sırasında röntgen çekilir ve bölge tespit edilir. Daha sonra ekartörler buraya yerleştirilir. Yapılan ameliyatın bundan sonrası mikroskop ile yapılan mikrodiskektomi işlemiyle gerçekleştirilir. Bu işlemde boşaltılan disk yerine komşu iki tane omuru sabitlemek için protez ya da kemik kullanılır. Ardından yeniden röntgen çekilerek, ameliyatın durumu ve kanama pozisyonu yapılır. Daha sonra açılan kesi dikiş alınmasını gerektirmeyecek şekilde kapatılır. Boyun fıtığı ameliyatlarının arkadan yapılan şekli az sayıdadır. Fıtığın orta hatta olmaması, omurilikten çıkmış olan sinir kökünün kanalı terk etmek için girdiği kanalın ağzında bulunması durumunda arkadan ameliyat düşünülür.

Boyun ameliyatı sonrasında yaşananlar nedir?

Ameliyat sonrasında evdeki basit eylemler yapılabilir. Hastalar bir süre önden açılan giysiler giymelidir. İlk bir haftalık süreçte yutkunma güçlüğü ve boğazda takılma hissi hissedilebilir. Bunun nedeni yemek borusunda oluşan ödemdir. Bu sebeple ilk bir kaç gün boyunca sulu gıdalar tüketilmelidir. Bu dönemde ses kısıklığı olması geçici bir durumdur. En fazla 3 ay içinde geçecektir. Bunun yanında ilk zamanlarda boyunda yapılan kesi yerinde ağrı, batma ve yanma hissi duyulabilir. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Bu ağrılar bir süre sonra geçecektir. Yalnız karıncalanma ve uyuşukluk gibi belirtiler daha uzun bir sürede geçer. Doktorunuz boyunluk takmanızı önerdiyse, bunu en az 15 gün süreyle kullanmanız gerekir. Size verilen ilaçların dışında başka ilaç kullanmalısınız. Yatağınız ve yastığınız boyun sağlığınızı korumaya uygun olmalıdır. Kesi yeri içten dikildiğinden, dikiş alınmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak kesi yerinde kızarıklık, akıntı gibi komplikasyonlar olması halinde, doktorunuza bilgi veriniz. Ağır işlerde çalışanlar 6 ay süreyle dinlenmeli, masa başında çalışanlar 1 ay sonra işine dönmelidir. Ameliyat sonrasında 4 ay boyunca spor yapılmamalıdır. Fakat yürüyüş ve yüzme yapabilirsiniz.

Yorumlar