Boyun Düzleşmesi

Boyun düzleşmesi boyunda bulunan omurların C şeklindeki doğal yapısının çeşitli sebeplerden dolayı düzelerek, beyni besleyen damarların baskıya uğraması sonucunda beyne gerektiği kadar kan gitmemesi sonucunda oluşur.

Google Haberlere Abone ol
Boyun Düzleşmesi

Boyun düzleşmesi boyunda bulunan omurların C şeklindeki doğal yapısının çeşitli sebeplerden dolayı düzelerek, beyni besleyen damarların baskıya uğraması sonucunda beyne gerektiği kadar kan gitmemesi sonucunda oluşur.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Rahatsızlığın başlarında boyunda ağrı hissedilmesi, yorgun uyanmak, boyun ve sırt kaslarında ağrılar ve denge kaybı yaşanması gibi belirtiler görülecektir. Rahatsızlığın ilerlemiş durumlarında ise, sırt ve kürek kemiklerinde şiddetli ağrılar, ellerde uyuşma ve güç kaybı, eşyaları tutamama, sinirli ve gergin olma belirtileri görülecektir. Daha da ilerlemesi durumunda kulaklarda çınlama hissedilmesi görülebilir.   

 Boyun düzleşmesinin sebepleri nelerdir?

  • Yaşanan kaza neticesinde boyun omurlarındaki hasarlardan kaynaklanan sorunlar.
  • Boyun kaslarının kasılmasına sebep olan soğuk ortamlarda bulunmak.
  • Sürekli olarak aynı pozisyonda durmak.
  • Stres ve gerginlik kaynaklı sorunlar.
  • Ağır yükleri kaldırmak için kendini zorlamak.
  • Uygun olmayan yastık kullanmak.
  • Başı yüksek bir yere dayayıp uzun süre aynı pozisyonda kalmak.
  • Sürekli öne eğilerek çalışmak.

Boyun düzleşmesinden korunma yolları nelerdir?

Boynu korumak için, her türlü önlem alınmalıdır. Buna sebep olacak yukarıda açıkladığımız olaylardan kaçınmak gerekir. Stresten uzak durarak, uzun süreli duruşlarda pozisyonu sık sık değiştirmek, arada mola vererek boyun egzersizleri yapmak sizlere faydalı olacaktır. 

Boyun düzleşmesinin tedavi yolları nelerdir?

Bu rahatsızlık cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilemez. Yapılacak tedaviler sadece hastaların rahatlamasına yardımcı olabilir. Kas gevşetici ilaçların kullanılması ile boyun kaslarındaki baskı azaltılabilir. Fizik tedavi ve kaplıca tedavileri de hastaların rahatlamasına yardımcı olacaktır. Yapılacak boyun egzersizleri de boyun kaslarını  gevşeteceğinden faydalı olacaktır. Kalıcı olarak rahatlamak için, hastanın kendi çabası gerekmektedir. Yüzme etkinlikleri, ıslak ve terli halde rüzgara çıkmamak, stresten korunmak hastalığın etkilerini ortadan kaldıracaktır. Boyundaki kavisin düzelmesiyle, hastaların yaşam kalitesi de yükselecektir. Tedavi edilmediği zaman boyun fıtığı gibi daha kötü problemleri beraberinde getireceğini unutmamak gerekir. İnsanların kendi hareketlerinden kaynaklanan bu sorundan, yine kendi çabaları ile kurtulabileceklerini bilmeleri hastalığın ortadan kaldırılmasına yetecektir.

Yorumlar