Boyun ağrılarının sadece yüzde 10’u fıtık kaynaklı

Kronik bir ağrı olan boyun ağrısı tedavi edilmeyince kötü sonuçlar doğurabilir.

Google Haberlere Abone ol
Boyun ağrılarının sadece yüzde 10’u fıtık kaynaklı
Boyun ağrıları, günümüzde kronik ağrı sıralamasında bel ağrılarından sonra ikinci sırayı oluşturuyor. Her üç kişiden biri hayatının bir döneminde çeşitli nedenlerle boyun ağrısından şikayet ediyor. Boyun ağrısının sık nedenlerinden boyun fıtığı ise boyun ağrılarının en sık karşılaşılan nedeni değil. Boyun bölgesi ağrılarının ancak yüzde 10-20 kadarı boyun fıtığı kaynaklı. Uzmanlar, omurilik basısı olan santral fıtıklı hastaların zaman kaybetmeden cerrahi tedavi olması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Börekçi, en sık karşılaşılan boyun ağrısının kas gerilmesi olduğunu ifade etti. Şiddetli ağrı nedeniyle fıtıkla karıştırıldığını belirten Dr. Börekçi, 50 yaşından sonra ortaya çıkan omurga kireçlenmesinin de sık görülen bir ağrı çeşidi olduğunu vurguladı. Dr. Börekçi, boyun fıtığının belirtilerini şöyle sıraladı:

"Boyun fıtığı eğer dış yan taraftan kola gelen sinire bası yaparsa kolda ağrı yakınması ve etkilediği kolda kuvvet ve duyu kaybı gibi bulgular ortaya çıkar. Bazen fıtık ortadan geriye doğru omuriliğe bası yapabilir. Bu durum, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik, duyu kayıpları, yürümede güçlük gibi omurilik hasarı bulguları ile kendini gösterir. Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, enseden kollara bazen art kafaya, göğse ve sırta yayılabilen ağrı, kollar veya ellerde uyuşma hissi, baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlar, kol ve ellerde kas gücü azalması fıtığın belirtileridir."

Ağrının, özellikle gece uykuda arttığına işaret eden Börekçi, boyun fıtığının teşhisinde en iyi yolun MR görüntüleme olduğuna dikkat çekti.

Boyun fıtığında cerrahi tedavi başta olmak üzere bir çok tedavi yöntemi uygulandığını belirten Börekçe, şu bilgileri verdi: "Cerrahi olmayan tedavinin amacı, fıtıklaşmış diskin rahatsız ettiği siniri rahatlatmak, ağrıyı azaltmak ve hastanın fiziksel durumunu geliştirmektir. Bu işlem, bir çok tedavi metodunun birlikte kullanıldığı organize bir bakım programıyla disk hernili hastaların çoğunda başarılı bir şekilde uygulanabilir. Ağrıyı kontrol etmek için ilaç kullanılır. Ayrıca, fizik tedavi yöntemi faydalıdır. Çekme ve germe yöntemi, sıcak uygulama, soğuk uygulama ve elle masaj gibi tedavileri uygulayarak boyun fıtığı ağrısını, kas spazmını azaltabilir. Pek çok hasta cerrahi olmayan medikal tedavi veya konservatif tedavi ile iyiye gidecektir."

Dr. Börekçi, omurilik basısı olan santral fıtıklı hastaların ise zaman kaybetmeden cerrahi tedavi olması gerektiğini dile getirdi. Börekçi, "Sinir kökü basısı yapan yan-dış yerleşimli fıtıklarda 4-6 haftalık ilaç ve fizik tedavisi ile iyileşme sağlanamazsa cerrahi önerilir. Cerrahinin amacı, sinir üzerine bası yapan disk kısmını çıkarmaktır." şeklinde konuştu.

Yorumlar