Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir, bel fıtığı tehlikesi var mıdır?

Bel fıtığı tedavisi, bel fıtığı rahatsızlığı muayene ve tetkiklerle belirlenmiş olan kişilere uygulanır. Bel fıtığı da yine toplumumuzda en sık rastlanan rahatsızlıkların başında gelir. Beden eğitimi eksikliğimizden kaynaklanan bu rahatsızlığın çeşitli yollardan tedavisi mümkündür.

Google Haberlere Abone ol
Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir, bel fıtığı tehlikesi var mıdır?

Bel fıtığı tedavisi, bel fıtığı rahatsızlığı muayene ve tetkiklerle belirlenmiş olan kişilere uygulanır. Rahatsızlığın safhası belirlenmiş olan hastalar cerrahi müdahale gereken ve gerekmeyenler olarak gruplara ayrılabilir. Erken dönemde tespit edilen rahatsızlıklarda, ameliyat dışında tedaviler uygulanır. Konservatif tedavi verilen yöntemde, hastalara ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antienflamatuar ilaçlar verilmektedir. Sert yatakta yatması tavsiye edilen hastalara, aynı zamanda fizik tedavi uygulanabilir. Lazer ile tedavi yöntemi, ciltten yapılacak girişimler uygulanacak tedaviler arasında yer alır. Hastaları gerektiğinde psikoterapi yapılabilir. Bu rahatsızlığın tedavisi bir ekip işidir. Nöroloji, nöroşirurji, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, anestezi uzmanı, psikolog, diyetisyen, fizyoterapist ve hemşireler bu ekibin parçalarıdır. Rahatsızlık genelde ameliyat dışında yöntemlerle tedavi edilebilir. Ameliyata en son çare olarak başvurulur. Hastalığın ilerlemesi, hastanın yaşam standartını bozması ve bazı koşulların oluşması halinde ameliyat kararı verilebilir. Bu kararın alınmasında bilgisayarlı tomografi ve MR tetkikleri büyük etkendir.    

Hangi hastalar cerrahi yöntemle tedavi edilmelidir?

Hastaların çoğu konservatif tedavilerle tedavi edilse de, bazılarının mutlaka ameliyat edilmesi gerekir. Hastaların uygulanan tıbbi tedavilerle iyileşmemesi ve ağrılarının artması durumunda, daha fazla acı çekmemesi için ameliyat kararı alınmalıdır. Konservatif tedaviyle iyileşmiş olan hastaların bir kısmında, hastalık yeniden nüksedebilir. Bu durumda aile, iş ve sosyal hayatları etkilenen hastaların yaşamları alt üst olur. Bu hastalar genelde ameliyattan çekinen ve korkan kişilerdir. Bel fıtığının verdiği rahatsızlığı çeken ve günlük yaşamda verimi düşen bu hastaların cerrahi müdahale ile tedavi edilmeleri gerekir. Hastaya gereken anlatılarak, ameliyat kararı kendisine bırakılmalıdır. Bazı hastalarda bel ve bacak ağrısının yanında uyuşmalar, güçsüzlük, kaslarda zayıflama gibi belirtiler vardır. Bu hastalara da ameliyatın gerekli olduğu anlatılmalıdır. Hastalarda idrarı ve abdesti tutamama, makat çevresinde ve cinsel organlarda uyuşma,bacaklarda felç belirtisi bulunuyorsa, bu hastaların acil olarak ameliyat edilmesi gerekir. Bu hastaların ameliyatında dakikalar bile önemlidir. Derhal ameliyata alınarak, sinirlerdeki bası ortadan kaldırılmalıdır.  

Bel fıtığının cerrahi yöntemle tedavisi nasıl olur?

Nöroşirürji uzmanı tarafından ameliyat kararı verilmiş olan hastaların ameliyatı geciktirilmemelidir. Gecikme olduğunda kanal darlığı da bulunuyorsa, hastanın felce kadar gidebilecek sorunlar yaşaması olasıdır. Uygun zamanda yapılacak, iyi bir cerrahi tedavi hastanın yaşam boyu sağlıklı olmasını sağlar. Ameliyat sırasında hastalara yapılan müdahaleler daima mikroteknik ile yapılır. Çünkü bel fıtığı ameliyatının yapıldığı bölge hassas sinir yapılarının bulunduğu bir alandır. Bu yüzden görüntünün büyütülmesi gerekir. Bu tedbirler alındığında çevre dokular ve sinir elemanları iyi bir görüntü altında müdahale edilecek, gereksiz kanamaların önüne geçilecek, daha estetik ve güvenli bir ameliyat gerçekleştirilecektir. Hastaların normal yaşamına dönmesi bu şekilde daha kolay olacaktır. Ameliyat sırasında hasta genelde yüzükoyun uzanmış biçimde olurlar. Fakat bazı sebeplerden dolayı böyle yatamayanlar, yan yatar şekilde ameliyat yapılırlar. Cerrahi müdahalenin amacı sinir elemanları üzerinde bulunan baskıyı ortadan kaldırmak ve hastanın şikayetlerini yok etmektir. Yapılan ameliyatlarda hastaların felç kalma riski bulunmamakta ve aynı gün yürümeleri sağlanmaktadır. 

Yorumlar