Bel Fıtığı Belirtileri

Bel fıtığı belirtileri, omurga çok sayıda kemikten oluşan bir yapıdır. Omurganın esnekliğini bu kemikler arasında bulunan diskler sağlamaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Bel Fıtığı Belirtileri

Bel fıtığı belirtileri, omurga çok sayıda kemikten oluşan bir yapıdır. Omurganın esnekliğini bu kemikler arasında bulunan diskler sağlamaktadır. Diskler iki bölümden oluşur. Omurganın esnekliğini sağlayan bu disklerin yerinden oynaması ile oluşan hastalığa bel fıtığı hastalığı adı verilir. Yerinden oynayan disk, omurilikten geçerek vücudun farklı noktalarına beyinden gelen mesajları iletmek için sinirlere baskı uygular. Bu baskı nedeni ile kişi çok şiddetli ağrılar yaşayabilir.

Bel Fıtığı Belirtileri

Bel fıtığı belirtileri arasında en sık rastlanan belirtiler bel ve sırt ağrılarıdır. Fakat bel ve sırtta oluşan ağrının nedeni her zaman bel fıtığı olmayabilir. Ağrıların neden kaynaklandığını tespit etmek için röntgen ve MR çekilmelidir.

Ağrılar: Bel fıtığı sonucu oluşan ağrılar genellikle çok şiddetli olur. Ağrılar aniden ortaya çıkarak öksürük ve hapşırma gibi reflekslerde daha da şiddetlenebilir. Ağrıları hafifletmek için düz ve sert bir yere yatmak faydalı olabilir.

Sinir Kökü Ağrıları: Sinir kökü ağrıları, siyatik sinirinin kayan disk nedeni ile basınca uğraması sonucu meydana gelir. Aynı zamanda diskin dış tarafında oluşan iltihap sinir kökünde tahrişe neden olabilir. Sinir kökünde oluşan tahriş yalnızca bel bölgesinde değil bacaklarda, ayakta ve kalçada da ağrıların oluşmasına yol açabilir. Her iki bacakta ayrı ayrı siyatik sinir bulunduğundan ve diskin hangi sinirde bulunduğuna bağlı olarak ağrı bir tek bacakta oluşabilir. Ağrı oluşan bacakta karıncalanma ve uyuşma yaşanabilir.

Sinir Köküne Bağlı Gelişen Diğer Belirtiler: Bel fıtığına yol açan disk, yalnızca siyatik olarak bilinen sinire değil omurga etrafındaki sinirlere de baskı uyguluyor olabilir. Şayet omurganın etrafındaki diğer sinirlere de baskı uygulanıyorsa sorun olan bölgede iğne batmasını andıran ağrılar, karıncalanma ve uyuşma meydana gelebilir.

Bel fıtığı hastalığı her hastada yukarıda sıralanan belirtilere yol açmayabilir. Bel bölgesinde bir şikayeti olmayan kişilerde de tesadüfen bel fıtığı hastalığı tespit edilebilir. Bu durumda bel fıtığına yol açan disk fazla kaymamış ve henüz sinirlere bir baskı uygulamamıştır.

Yorumlar