Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı ameliyatı, bacaklara bele vuran ağrılarla kendini belli eden bel fıtığı dinlenme ve ilaç tedavileriyle çözülmez, belirtileri artarak yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyecek duruma gelirse, cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilir.

Google Haberlere Abone ol
Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı ameliyatı, bacaklara bele vuran ağrılarla kendini belli eden bel fıtığı dinlenme ve ilaç tedavileriyle çözülmez, belirtileri artarak yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyecek duruma gelirse, cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilir. Cerrahi tedavinin uygulanmasına karar vermek için, hastanın iş ve sosyal yaşamını etkileyecek kadar ilerleme gösteren bir rahatsızlık olması ve uygulanan tıbbi tedavilere cevap vermemiş olması gerekir. Yapılacak ameliyatın amacı ağrıya ve bacaktaki güçsüzlüğe sebep olan fıtıklaşmış olan diskin sinire yaptığı basıyı önlemektir. Hastalara mikrodiskektomi, diskektomi ya da tam kapalı diskektomi ameliyatı yapılabilir.

Bel fıtığı ameliyatları

  • Açık diskektomi ameliyatı: Bu ameliyatlar genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında hasta yüz üstü ya da diz dirsek pozisyonunda tutulur. Cilt üzerinde 2-4 cm bir kesik yapılır. Sonra kas dokusu sıyrılarak, buraya ekartör yerleştirilir. Omurganın arkasında bulunan kemik dokudan küçük bir pencere açılır. Buradan alt tarafta bulunan bağ dokusuna ulaşılır. Bağ dokusu bazen alınır ya da oradan küçük bir giriş açılarak, buradan omurilik kesesi ve sinir kökü görülür. Hastanın şikayetine neden olan fıtık parçasının tespiti yapıldıktan sonra, bu parça yerinden çıkarılır. Ardından disk mesafesine girilip, diskektomi yapılır ve kanama kontrolü yapılarak ameliyat sonlandırılır.
  • Mikrodiskektomi ameliyatı: Mikroskop altında yapılan ameliyatta cilt üzerinde daha küçük bir kesi yapılır. Bu yöntemde daha az kas dokusu ekarte edilmektedir. Bu yöntem ameliyat sonrasında daha az bir ağrı yaşanmasına sebep olur. Kas dokusunun daha az ekarte edilmesi, ameliyat sonrasında daha az ağrı ve kas spazmını sağlar. Ameliyatın mikroskop altında yapılması, dokuların daha hassas görülmesini ve ayrıntıların atlanmamasına neden olur. Ameliyat sonrasında hastalar ortalama olarak 8 saat sonra ayağa kalkmaktadır. Ameliyat sonrasında hastaların ağrılarının dinmesine yardımcı olacak ağrı kesiciler kullanılır.
  • Tam bel fıtığı ameliyatı: Bu ameliyat sırasında bel bölgesine yandan ya da arkadan girilebilir. Yandan yapıldığında diğer yöntemlere göre daha küçük bir kesi yapılır. Yandan girilerek yapılan ameliyatlarda 1 cm lik bir kesi yerinden sokulan 4 mm lik endoskop aracılığıyla, ekran üzerinden görülen bölge ameliyat edilir. Yapılan ameliyat epidural anestezi ya da lokal anestezi altında uygulanır. Bu ameliyatlarda hastaların hastanede kalmaları gerekmemektedir. Ameliyat sonrasında 6 saat içinde taburcu olabilirler. Bu ameliyatların komplikasyonları çok düşüktür. Evde 3 gün kadar süren dinlenme sonrasında normal yaşama dönülebilir. Hastaların nasıl ameliyat edileceğine beyin cerrahı karar vermektedir. Ameliyat sonrasında rahatsızlığın tekrarlama olasılığı % 5-12 oranındadır.

Bel fıtığı ameliyatı sonrasında yaşananlar nedir?

Ameliyat sonrasında evde merdiven çıkmak zorunda kalırsanız, basamaklar tek tek çıkılmalıdır. Yemek yerken oturarak, sırtınızı destekleyerek durmalısınız. Sandalyede oturmak daha sağlıklı olacaktır. Oturup kalkarken dikkatli olunmalıdır. İlk zamanlarda belde ağrı, batma ve yanma olabilir. Bu durumda yatarak dinlenmelisiniz. Yattığınız yatağın sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz, koltuk ve kanepede uzanmamalısınız. Yataktan kalkmak zorunda olduğunuzda, önce yana dönerek ellerinizden destek alarak kalkınız. Alafranga tuvalet kullanmaya çalışmalısınız. Ayakkabılarınız topuklu ya da topuksuz olmamalıdır. Yüksek bir yerden alacağınız eşyalarda, yükseklik kullanın. Otururken kendinizi birden bırakmayınız. Her zaman destek alınız. Ameliyat sonrası 45 gün boyunca 5 kg dan fazla ağırlık taşımayınız. Bedensel yapılan sporlar yerine, yüzme, yürüyüş gibi sporları tercih edin. Bir ay süreyle araba kullanmayın. Masa başında çalışanlar, bellerine destek koymalıdır. Yapılacak bel egzersizleri en az 60 gün sonra yapılmalıdır.

Yorumlar