Bebeklikte yanlış beslenme dişleri çürütüyor

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pedodonti Kliniği’nde yapılan incelemeler çocuk diş sağlığına verilen önemi ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Bebeklikte yanlış beslenme dişleri çürütüyor
Klinik pedodonti uzmanlarından Efsun Songur hastaneye gelen çocukların yaşadıkları diş rahatsızlıklarına ilişkin yaptıkları incelemelere dair önemli bilgiler verdi. Sütdişlerinin değişecek dişler olmasının toplumda onları önemsiz hale getirdiğine değinen uzman, sütdişlerinin kalıcı dişlere rehberlik edecek olmasını, erken kaybı durumunda ise çiğneme yapılamayacağını belirterek dişlerde kayma, ortodontik problem ve çapraşıklıklar oluşacağının unutulduğunu vurguluyor.  

Erken çocukluk döneminde görülen çürüklerin sebepleri arasında en önemli basamağı yanlış beslenme alışkanlıklarının oluşturduğunu belirten uzman Efsun Songur, ailelerin bebeklerinin beslenmesinde dişlerin çürümesini sağlayan yanlışları ise şu şekilde ifade ediyor: “Bebeğe sakinleşmesi için yatmadan önce bal, pekmez, şeker karışımlı süt veriliyor ancak uyurken tükürük salgılanmadığı için bu maddeler dişe yapışıyor ve zamanla çürütüyor.”

AİLELER SADECE AĞRI OLURSA DOKTORA GELİYOR

Uyumadan önce bebeğe verilen sütün gece uykusunda temizlenemediği için dişlerin çürümesine sebep olabileceğini aktaran Songur, “Öte yandan meyve sularının da biberonla verilmesi, yalancı memenin bal ya da reçele batırılması da aynı tür erken çocukluk dönemi çürüklerine neden oluyor.” ifadesini kullanıyor. Ailelerin önemli bir kısmının çocuğun diş hekimi ile ilk tanışmasının ne zaman olması gerektiğini bilmediğini aktaran uzman, sadece ağrı, yüzde şişlik ya da apse oluşumunda diş hekimlerine gelindiğine değindi. Bebeklerin ileride diş çürükleriyle boğuşmaması için de önemli uyarılarda bulunan uzman, “Bebeğin ağzında biberonla uyumasına izin verilmemeli ve bebek biberonla süt içtikten sonra mutlaka su içmesi sağlanmalı. Öte yandan işaret parmağına sarılan ıslatılmış bir tülbent ya da gazlı bez ile dişler temizlenmeli ve bebeğin bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakılmalı.” diye belirtiyor. Çocuk ve engellileri dişçi korkusundan kurtarmak için genel anestezi ile uyutarak tüm tedaviyi tamamladıklarını bildiren Songur, “Ağızda yer alan mevcut çürük diş sayısı kaç olursa olsun tüm dişlerin tedavileri, çürüme olasılığı bulunan dişlerin koruyucu uygulamaları ve diş çekimlerini, çocuk ve aileyi strese sokmadan genel anestezi altında tek seferde gerçekleştiriyoruz.” diyor.

Yorumlar