Bebeklere hazır su mu kaynamış su mu vermeli?

Ek gıdaya geçen bebeklerin su ihtiyacı arttığında su olarak hazır su mu yoksa kaynamış su mu vermeli? Bebekler için hangi su tercih edilmeli?

Google Haberlere Abone ol
Bebeklere hazır su mu kaynamış su mu vermeli?

Bebekler doğduktan sonra anne sütüyle su ihtiyacını da karşılamış oluyor. Ancak ek gıdaya geçince su ihtiyacı da artıyor. Anneler bebeklerine genelde kaynamış ya da hazır su içirmeyi tercih ediyor. Ancak Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, farklı görüşte. Yüceer'e göre hazır suların yeni doğan bebeklere verilmemesi gerekiyor. Şebeke sularının hazır sulara oranla daha besleyici olduğunu iddia eden Yüceer, bu suyun da kontrollü şekilde verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yüceer, şunları söylüyor: "Marketlerde satılan hazır suların daha sağlıklı olduğuna yönelik toplumda genel bir kanı var. Ancak kalsiyum ihtiyacı yüksek olan yeni doğan bebeklere, çocuklara ve yaşlılara hazır su içirilmemeli. Büyükşehirlerde denetimli verilen şebeke sularında bu mineraller yüksek oranda bulunuyor. Ama buna rağmen toplumda halen, 'hazır su mu yoksa musluk suyu mu tüketilmeli' konusuyla ilgili çeşitli görüşler bulunuyor. Eğer sürekli hazır su tüketiliyorsa da çocuğunuza peynir, yumurta gibi kalsiyum mineral, yaşlılara da eczanelerden kalsiyum tabletler almanız gerekiyor." 

Bebeklere neden su verilmez?

Bebeklere 6 aydan önce su verilmesi tavsiye edilmez. Çünkü;

Su bebeğin minik midesini doldurur ve anne sütünün alımını azaltır. Bu genellikle bebeklerde kilo kaybına sebep olur ve bilirubin seviyesini yükseltir.

Yenidoğan bebeğe su vermek, vücudun diğer besin değerlerini düşürür, bu da su zehirlenmesine sebep olabilir.

Çok fazla su böbreklerinin dengesizliğe yol açar.

Yorumlar

fati saygi değer uzmanim aca bunada aritilmiş suda dahil oluyormu yani evdeki aritma cihazindan gelen su bir cevab vere bilirmisiniz