Bebekler için egzersiz önerileri

Egzersiz, çocukların ruhsal ve bedensel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Bebekler için egzersiz önerileri

İlk 2 yaş ise bebeklerin fiziksel ve motor olarak en hızlı geliştiği dönem. Kemik ve kas gelişiminin hızlı olduğu bu dönemde yapılan egzersizlerin önemine dikkat çeken İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Uzm. Dr. Başak Namdar Çelikkan, anne-babanın yardımıyla bebeğe yaptırılabilecek egzersizleri şöyle sıralıyor:

0-6 aylık dönemde bebeklere ebeveyn eşliğinde sağa sola dönme egzersizleri (bebeği sırtüstü yatırarak bir bacağı diğer bacağın üzerinden öteki tarafa çevirme) yaptırılabilir.

İkinci olarak ise bebeği yüzüstü yatırarak kolları üzerinde doğrulmasını sağlamaktır.

Buradaki amaç ise sırt ve boyun kaslarının çalıştırılmasıdır.

Bu dönemde bebeğe kendi başına dönme egzersizleri yaptırılmalıdır.

Bacakları karna doğru bastırarak aşağı doğru tekrar germe hareketi yaptırın.

Bu hareket ayakta durmasına, oturmasına ve başını tutmasına yardımcı olur.

6-12 ay döneminde: Bebekler 6. aydan sonra destekli ve desteksiz oturabilirler. Desteksiz oturma 8. ayı bulabiliyor. Sık aralıklarla destekli oturma egzersizleri yapılmalıdır. Bu hareketler ile desteksiz oturma becerisi daha erken kazanılabilir. Bebeğin ayak tabanı desteklenerek emekleme pozisyonuna getirilir böylece denge kontrolü ve kas gücünün gelişmesi arttırılabilir. Her iki tarafa dönüş hareketleri bu dönemde de yapılmalıdır. Bebeği el bileğinden kavrayarak sağ kolu sola, sol kolu sağa doğru germe hareketleri yapılmalıdır. Bu hareket bebeklerin kol ve boyun kaslarını çalıştırır.

1-2 yaş arasında artık emekleme ve yürüme dönemidir. Bu dönemde belli kas gruplarını çalıştırmak için oyuncaklardan da faydalanılır. Yürüme egzersizleri, denge kontrolünü sağladıktan sonra top oynama, tırmanma, zıplama hareketleri yapılabilir.

Hareketler yaptırırken bunlara dikkat

Egzersizler ebeveyn eşliğinde, sessiz ve hafif müzik çalan bir ortamda yapılması idealdir. Annenin ya da babanın sakin ve rahat olması önemlidir. Hareketleri yeterli seviyede yapamayan veya ayına uygun hareketleri yapmada gecikme olan bebeklerde kas ve kemik gelişiminde bozukluk, nörolojik hastalıklar açısından dikkatli olunmalıdır. Böyle bir durumdan şüpheleniliyorsa çocuk doktoru ile görüşülmesi önemlidir.

Yorumlar