Bayram ve okul öncesi tüketicilere 'bilinçli alışveriş' uyarısı

Uzmanlar vatandaşları bilinçli alışveriş yapmaları konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Bayram ve okul öncesi tüketicilere 'bilinçli alışveriş' uyarısı
Uzmanlar, Kurban Bayramı ve eğitim öğretim yılı öncesinde tüketicileri, bilinçli alışveriş yapmaları konusunda uyardı.

Öncelikle alışverişe çıkmadan ihtiyaçların tespitinin yapılması gerekli, ihtiyaç olan mal ve hizmetin belirlenerek öncelik sırasına göre alınması için liste oluşturulmasının yararlı olacaktır. Okullar açılacağından çocuklarımızın okul ve kırtasiye malzemelerinin seçiminde çok dikkatli davranmalıyız. Piyasalarda oldukça fazla miktarda uzak doğudan ithal edilen eğitim malzemeleri bulunuyor. Bilinen yerlerden alışveriş yapılmasında fayda görmekteyiz. Zira ucuz ve kalitesiz araç gereç ve okul malzemeleri alındığında kısa sürede bozulacağını ve sağlık açısından çocuklarımızı tehlikeye düşüreceğini bilmemiz gerekmektedir. Kanserojen madde taşıyan ürünleri almamaya özen göstermeliyiz. Bu ürünlerin insan sağlığı açısından oldukça zararlı olduğunu bilmemiz gerekmektedir.

FİŞ VEYA FATURA ALMAK ÖNEMLİ

Satın alınan ürünlerin karşılığında belge alınması önem arz ediyor. Belge alınmadığı taktirde hak sahipliği ortadan kalkarak, malın ayıplı çıkması halinde belge olmadığı için ilgili kurumlara başvurmakta zorlanılabiliyor. Gıda ürünlerinin etiketleri kontrol edilerek son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Özellikle katkı maddelerinin iyice okumayı unutmayınız. Etiketsiz ürün almayınız, dayanıklı tüketim mallarında CE, TSEK, TSE damgalarını arayınız. Satış sözleşmelerini iyice okuyunuz, dayanıklı tüketim mallarını aldıktan sonra kullanma kılavuzunu okumadan ürününüzü çalıştırmayınız.

KURBANLIK HAYVANLARIN KULAKLARINDA ETİKET OLMALI

Kurban bayramı nedeniyle de tüketicileri bazı konulara azami özen göstermek gerekiyor. Kurbanlık alırken de hayvanların kulaklarında etiket olmasına, sağlıklı olmasına dikkat edilmeli. Kurbanları hijyenik bir ortamda çevre sağlığını da düşünerek kesmeye özen gösterilmeli. Bu iş için belediyelerin gösterdikleri kesim yerlerinde kurbanların kesilmesi gerektiğini unutmayınız. Ulu orta sokak kenarlarında kurbanların kesilmeyeceğini cezasının da olduğunu unutmayınız. Malların ayıplı çıkması halinde hiç bir ücret ödemeden Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulabilir.

Yorumlar