Basur nasıl oluşuyor, belirtileri nelerdir

Basur, yani bilinen diğer adıyla hemoroid, anüs bölgesinde yer alan toplardamarların şişmesi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Google Haberlere Abone ol
Basur nasıl oluşuyor, belirtileri nelerdir

Basur; yani bilinen diğer adıyla hemoroid, anüs bölgesinde yer alan toplardamarların şişmesi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Basur, tıpkı bacakta meydana gelen varis rahatsızlığına benzemektedir. Anüsün kontrol edilmesini ve bazı durumlarda yastık görevi gören bu toplardamarlar, uzun süre aynı şekilde kalmaları halinde basura neden olurlar. Bu gibi durumlarda bu toplardamarlar şişerek zamanla genişlemektedir ve iç hemoroid adı verilen basurun ilk aşaması oluşmaktadır. Rahatsızlığın ortaya çıkmasıyla birlikte içeride şişen damarlar zamanla dışkılama sırasında dışarı sarkarak zamanla incelmekte ve kanamalara neden olabilmektedir. Bu kanamalar dışarı sarkan damarlardan oluşan basur memelerinden kaynaklanmaktadır. Bu olayla birlikte basur ikinci aşamaya geçerek dış hemoroide dönüşmektedir.

Basurun Başlıca Nedenleri

  • Dışkı yaparken aşırı ıkınma,
  • Uzun süren kabızlık rahatsızlığı
  • Uzun süre yaşanan ishal rahatsızlığı
  • Gebelik - doğum
  • Aşırı ağır yük kaldırma
  • Aşırı derecede acılı ve baharatlı yiyecekler ve düşük lifli yiyecekler tüketme
  • Uzun süreli olarak ayakta durma ve çalışma
  • Siroz
  • Alkol tüketme
  • Aşırı kilo
  • Yaşlılık
  • Kısmi olarak kalıtımsal etmenler
  • Uzun süre tuvaletini tutma

Basurun Başlıca Belirtileri

  • Kanama: Eğer dışkılama sırasında veya sonrasında kanama gerçekleşmişse bu basur belirtilerinden olabilmektedir. Bu kanama damla şeklinde veya bol olabilmektedir. Genellikle pıhtısız ve acısız olmaktadır.
  • Anüs çevresinde şişme: Kanama belirtisi sonrası anüs çevresinde şişkinlik meydana gelmişse bu damarların iyiden iyiye şişmesi sonucudur. Bu basurun ikinci büyük belirtisi olmaktadır.
  • Kaşıntı ve akıntı: Özellikle dış hemoroidde rastlanan bu durumda rahatsızlık sürekli olarak kaşıntı ve akıntıya neden olur.
  • Bunların dışında eğer anüste ele gelen basur memeleri oluşmuşsa mutlaka tedavi olunması gerekmektedir.

Basur Tanısı ve Tedavisi Basur için ilk tanı konmadan önce doktor tarafından fiziksel olarak hasta kontrol edilir. Yapılan bu muayene sonrası endoskopi yöntemiyle ikinci bir kontrol yapılır. Yapılan bu kontrol basur tanısının kesin olması için gereklidir. Tüm bu muayene ve incelemeler sonrası rahatsızlığın boyutuna göre hastaya tedavi yöntemi uygulanmaya çalışılır. Basur bir kaç tedavi yöntemiyle kurtulabilinecek günümüz rahatsızlıklarından olmaktadır. Günümüzde neredeyse her üç kişiden birinde basur görülebilmektedir. Basurun tedavisi için hastanın durumuna göre ilaç tedavisi, lazer tedavisi, açık cerrahi müdahale, kapalı cerrahi müdahale, kriyoterap, veya skleroterapi uygulanabilmektedir. Eğer hastalık ilk safhasında teşhis edilmişse ilaç tedavisi ile sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Eğer basur biraz daha ilerlemiş ancak iç basur olarak kalmışsa bu sefer lazer tedavisi ile bu damarların olması sağlanabilmektedir. Basur son evreye gelmiş ve hastaya kanama, aşırı derecede ağrı ve rahatsızlık vermeye başlamışsa genel olarak bu duruma cerrahi müdahalede bulunulmaktadır. Bu müdahale ile tedavi gerçekleştirilmektedir. Tedavi Sonrasında ve Basurdan Korunmak İçin Yapılacaklar Hem tedaviden sonra hem de basura rahatsızlığı yaşamadan önce günlük yaşamdaki birçok harekete dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar rahatsızlığın ortaya çıkmaması için gereklidir. Düzenli tuvalet ihtiyacını gidermek bunların başında gelmektedir. Kabızlıktan korunmalı ve boşaltım sistemimizi zorlamayıp, kendimizi sıkmamamız gerekmektedir. Bunun yanı sıra tuvalet ihtiyacını giderirken aşırı ıkınmamak gerekmektedir. Çünkü aşırı ıkınma bazen damarların çatlamasına neden olarak basuru tetiklemektedir. Bununla birlikte günlük sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. En az 1 litre su tüketmek gerekmektedir. Bol lifli (bitkisel) yiyecekler yiyerek dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Fiziksel olarak dikkatli olmalı ve sabit bir pozisyonda kalmadan zaman zaman farklı şekillerde durmak gerekmektedir. Aşırı kilolu olanların kilo vermesi gerekmektedir. Alkolden uzak durmak sindirim sistemi için en uygunudur. Son olarak da da tuvalet sonrası temizlikte anüs bölgesini tahriş etmemeye özen göstermek gerekmektedir. Tüm bunlar uygulandığı takdirde tekrar basur sorunuyla karşılaşmaktan veya ilk defa basur olmaktan korunmak mümkündür.

Yorumlar