Basur ameliyatı nasıl yapılıyor, riskleri nelerdir?

Pek çok insanın dillendirmekten çekindiği basur rahatsızlığının elbet ameliyatı mümkündür. Basur ameliyatı bu problemi yaşayanlara, sorundan kurtulmak için bir çözüm olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
Basur ameliyatı nasıl yapılıyor, riskleri nelerdir?

Basur ameliyatı bu problemi yaşayanlara, sorundan kurtulmak için bir çözüm olacaktır. İlerlemiş olan basur sorunlarında cerrahi yöntemler kaçınılmaz olacaktır. Ameliyat yöntemleri belirlemede hastanın durumu önem taşımaktadır. 1. derece basur vakalarında ameliyattan ziyade, ilaç ve oturma banyoları tercih edilmelidir.

Basur ameliyatı öncesinde yapılması gereken hazırlıklar nelerdir?

Ameliyattan önce kan sulandırıcı ilaç kullananların bu ilaçları 7-10 gün öncesinde kesmesi gerekir. Doktorunuz öneriyorsa bağırsak boşaltıcı ilaçları ameliyattan bir gün önce kullanmanız gerekir.

Basur ameliyatı hangi yöntemlerle yapılır?

  • Klasik ameliyatlar: Bu yöntemlerde basur memeleri bıçak, makas, elektrokoter, laser gibi araçlar kullanılarak kesilip çıkartılır. Yapılan işlem sonrasında makat genişletilerek, hastalarda rahatlama sağlanır.
  • Lateral internal sfinkterotomi: Makat içerisindeki basıncın düşürülmesi için makat içindeki kasın kesilmesi amaçlanır. Ameliyat sonrasındaki bir aylık süreçte gaz ve dışkı kaçırma sorunları görülebilir.
  • Lazer yöntemi: CO2, NdYag, Argon, Diod lazerlerin kullanıldığı bu yöntemde, damarların tutkalla yapıştırılması ve kapatılması amaçlanır. Klasik ameliyatlarla arasında ağrı bakımından fazla farkın olmadığı bir yöntemdir.
  • Longo yöntemi: 1990 yılında geliştirilen bu yöntem ağrı eşiğinin en az olduğu bir yöntemdir. Normal olarak basurlar makatta saat kadranı gibi dizilirler. Diğer yöntemlerde üç farklı yerden alınan basurlar, üç ayrı yerde yara oluşturur. Bu uygulamada makat dışında bir yara oluşmaz. Sinir uçlarının daha az olduğu makat içerisinde işlem yapıldığı için, bu yüzden ağrılarda az olur. Bu yöntem en başarılı görülen tekniklerden biridir. Ülkemizde de 1999 yılından itibaren uygulanmaktadır. Makatta sarkmayı önlediği, ağrıların az olduğu, basurun makattan dışarıya sarkmasını önlediğinden ve normal hayata daha çabuk dönülebildiği için tercih edilen bir yöntemdir. 
  • THD ya da HAL yöntemi: 2007 yılında İtalya'da geliştirilen yöntem, kalem ucu tarzında dopler cihazıyla makat içerisinde basur yastıkçılarındaki atardamarların bulunduğu bölgeye dikiş atarak, damar akışını engellemeyi amaçlıyor.

Basur oluşumları ameliyattan sonra tekrarlar mı?

İster ameliyatsız isterse ameliyatlı çözümlerle ortadan kaldırılan basurlar, tekrarlama riski taşıyacaktır. Bunun sebebi beslenme alışkanlıklarımız ve süregelen kabızlık şikayetleridir.

Basur ameliyatı sonrasında yaşanabilecek komplikasyonlar nelerdir?

  • Makat bölgesinde ağrı: Ameliyat sonrasında en çok yaşanan sorun ağrı olmaktadır. Ağrılar ilaç yardımıyla giderilmeye çalışılır. Ameliyat sırasında makata enjekte edilen maddelerle ağrıların azaltılmasına çalışılır. Longo yöntemi ağrının en az yaşandığı yöntem olduğu için, bu yöntem tercih edilmelidir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu: Ameliyatın sebep olmadığı bir durumdur. Ameliyattan sonra kullanılan sondalar sebebiyle yaşanmaktadır.
  • Makatta oluşan kanamalar: Bazı ameliyatlar sonrasında gelişen bu durum, dikişlerin açılması veya enfeksiyon sonucunda oluşmaktadır. Kanama oluşan hastaların yeniden ameliyat edilmesi gündeme gelebilir.
  • Geride kalan memeler: Hastaların kalan deri çıkıntılarından huzursuzluk duyabilir. Bunları basur olarak değerlendirmeleri sebebiyle tedirgin olabilirler.
  • Kabızlık: Hastaların dışkılama sırasında yaşadığı tedirginlikler kabızlık çekmelerine sebep olabilir. 1-2 günde normale dönecek olan bu durum geçmezse, dışkıyı gevşetmek için ilaç desteği alınabilir.
  • Makatta sarkma, darlık ve kaşıntı: Makat bölgesinde yaşanan bu sorunlardan darlık olması durumunda ameliyatla darlığın giderilmesine çalışılır. Makattan yeterli doku çıkarılamaması durumunda sarkmalar, aşırı sabun kullanımı kaşıntıya sebep olacaktır. 
  • Makat fistülü ve enfeksiyon gelişmesi: Nadir durumlarda görülebilen yan etkilerden biridir.
  • Dışkı ve gaz kaçırma problemi: Özellikle yaşlı hastalarda yaşanan bir sorundur.
  • Dışkı taşlaşması: Bu da nadir görülebilecek durumlar arasındadır.
  • Sürekli ıkınma hissi duyulması: Longo tekniğinin kullanıldığı ameliyatlar sonrasında yaşanabilecek bir durumdur.
  • Basurlarda pıhtılaşma: Longo ameliyatı sonrasında az da olsa yaşanabilecek bir durumdur.
  • Makat çatlağı: Ameliyatlar sonrasında gelişen bu durum, son yıllarda botoks yöntemiyle tedavi edilmektedir. Bu yöntemle düzeltilemezse, hasta ameliyat edilmektedir.

Kaynak: Son Haberler 

Yorumlar