Az uyumak insanı şişmanlatıyor

Az uyumak insanı şişmanlatıyor , uykunun faydaları , az uyumanın zararları

Google Haberlere Abone ol
Az uyumak insanı şişmanlatıyor
 Az uyumak insanı şişmanlatıyor

 

Kilo sorunu, genel olarak çok yemek yemeye ve hareketsizliğe bağlı olsa da, fazla kiloların az uyumakla da bağlantısı olduğu belirlendi.

Son 40 yılda yapılan araştırmalara göre, gün içerisinde dokuz saatten  yedi saate kadar düştüğünü ve insanların daha az uyuyup daha fazla kilo aldığını gösteriyor. Uzmanlar, az uykunun insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi olduğunu ve kilo probleminin de bu olumsuzluklardan biri olduğunu ortaya sunuyor.

Nasıl bir ilişki var?

Akşamları bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen uzun saatler geceleri yemek yenilmesine sebep olur. Gece geç saatte tüketilen yiyecekler vücut tarafından enerji olarak algılanmadığından direk kiloya dönüşür. Uyku düzensizliğinin hormonlarla arasındaki ilişkiler şöyledir: Ghrelin ve Leptin iştah üzeribde etkili olan iki hormondur.Leptin vücutta enerji fazla olduğu zaman iştah azalarak yemek yeme isteğinin durdurulmasını sağlar. Ghrelin ise mide tarafından mide boş olduğunda açlık hissini doğurur. Mide boş olduğu zaman ghrelin seviyeleri çoğalır ve Leptin azalarak yemek yeme isteğini azaltır.

Sinirleri de etkliyor

Uykusuzluk probleminin sinirler üzerinde de negatif etkileri vardır. Uykusuzluk sinirleri uyararak rahatlamasını engellediğini, şekerli ve karbonhidratlı besinlere eğilimin daha çok arttığını ve kortizol denilen stres hormonunun da uykusuzluk süresi tarafından artarak yağlanmaya sebep olur.

Tüm bu etkenlerden dolayı uykunun son derece önemli olduğunu unutmamak ve yeterli oranda uyumak gerekir.

 

 

Yorumlar