Ayak şişmesi neden olur, nasıl tedavi edilir?

Ayak şişmesi, genellikle işleri nedeniyle çok fazla yürüyen ve çok fazla ayakta duran kişilerde meydana gelmektedir. Peki ayak şişmesi neden olur, nasıl tedavi edilir, neler yapılmalı?

Google Haberlere Abone ol
Ayak şişmesi neden olur, nasıl tedavi edilir?

Ayak şişmesi, genellikle işleri nedeniyle çok fazla yürüyen ve çok fazla ayakta duran kişilerde meydana gelmektedir. Bazen ayakkabı seçimindeki yanlışlar ve daha birçok nedenden dolayı ayaklarda şişme görülebilmektedir. Bu nedenler arasında; aşırı sıcaklar, hamilelik, hiper tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve ayak yaralanmaları ile ayak burkulması yer almaktadır. Ayak şişmeleri tehlike yaratmayan durumlardır. Bazı önlemler alınarak bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür. Dokularda hasar oluşması, durmayan kanamalar görülmesi gibi durumlarda acilen doktora başvurmak gerekmektedir.

Ayak Şişmesi Nedenleri Neler?

Hipertansiyon: Hipertansiyon yüksek tansiyon olarak bilinen rahatsızlıktır. Yüksek tansiyon kılcal damarlarda ve böbreklerde çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu rahatsızlıklar nedeniyle de ayak şişmesi oluşmaktadır. Hipertansiyon nedeniyle meydana gelen ayak şişmesi gibi rahatsızlıklarla kardiyoloji bölümü ilgilenmektedir.

Damar Hastalıkları: Bacaklarda bulunan damarların tıkanması sonucu ayak bölgesinde kan birikmesi oluşur, bu nedenle de ayak şişmesi meydana gelir. Bacaklarda görülen şişme ile birlikte ayak şişmesinin de meydana gelmesi damar hastalığının belirtisidir. Mutlaka bir hekime görünmek gerekir.

Hamilelik: Hamilelerde vücudun fazla sıvı üretmesi nedeniyle ayak şişmesi meydana gelmektedir. Hamilelerde vücutta bulunan uterus ayak şişmesi oluşumuna neden olmaktadır. Ayak şişmesi durumunda hamile kadının uzanarak dinlenmesi fayda sağlamaktadır.

Burkulma ve Ayak Yaralanması: Herhangi bir nedenle ayakta meydana gelen yaralanmalar ve ayağın burkulması ayak şişmesi oluşumuna neden olur. Bu durumda eklem yerlerinde bulunan dokular zedelenir ve buralarda sıvı toplanarak şişmeler meydana gelir. Burkulma nedeniyle oluşan ayak şişmeleri durumunda şiş bölgeye soğuk kompres uygulaması yapılması çok faydalı olacaktır. 

Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Çok fazla ayakta durmamaya özen gösterin. Mümkün olduğunca vakit buldukça oturmaya çalışın.

Akşamları yorgun bir şekilde eve geldiğinizde ayaklarınızın altına yastık koyarak dinlenmeye çalışın.

Oturma biçiminize dikkat edin. Ayaklarınızı mümkün olduğunda salık bırakmayın ve üzerine basın. 

Vakit buldukça egzersiz yapın ve ayaklarınızı rahatlatacak hareketler uygulayın.

Fazla tuzlu yiyecekler tüketmekten kaçının. Çünkü tuz vücutta şişme oluşturan en önemli etmendir.

Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Yürüme esnasında tüm kilolarınız ayakta toplandığı için ayak şişmesi oluşacaktır.

Aşırı sıcak havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin. Çünkü yürüdükçe ayaklarınız terleyecek ve sıcak dolayısıyla ayaklarınız şişecektir.

Topuklu ayakkabı seçiminize özen gösterin. Mümkün olduğunda rahat ayakkabılar giymeyi tercih edin. Çünkü topuklu ayakkabılar ayak bileklerinizde ağrı oluşumuna ve zamanda ayak şişmesi durumuyla karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır.

Ayak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak şişmesi mutlaka bir doktor kontrolüne görünmeyi gerektirir. Eğer önemli bir rahatsızlık nedeniyle oluşuyorsa tedavi gerekebilir. Ayak şişmesi ilaç yöntemiyle ya da bazı bitkisel yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir. Bunu ancak ayak şişmesinin nedeni teşhis edildiğinde anlayabilirsiniz. Ayak şişmesi için ayaklarınızı bir leğende ılık suyun içinde 30 dakika bekletin. O esnada bir miktar vazelin ile aspirini ezerek karıştırın. Suyun içerisinden çıkardığınız ayaklarınızı kuruladıktan sonra bu karışımı ayaklarınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek uyuyun. Ayak şişmesini önlemek amacıyla ayaklarınızı suda dinlendirmek en güzel çözüm olacaktır. 

Yorumlar