Ayak Mantarı

Ayak mantarı yaygın bir cilt sorunu olarak her insanda görülebilen bir rahatsızlıktır. Genellikle yetişkin erkeklerde daha fazla görülen bir sorundur.

Google Haberlere Abone ol
Ayak Mantarı

Ayak mantarı yaygın bir cilt sorunu olarak her insanda görülebilen bir rahatsızlıktır. Genellikle yetişkin erkeklerde daha fazla görülen bir sorundur. Hastalığın tedavisinin kolay olmasına rağmen, tekrarlama riski yüksektir. Ayakların nemli ortamlarında yeniden ortaya çıkması kolay olmaktadır. Bu laşıcı özelliğinin bulunması yaygınlaşmasını kolaylaştırır. Tıptaki adı Tinea Pedis olan hastalığa sebep olan mantar adındaki mikroorganizmalar,  nemli ve karanlık ortamlarda geliştikleri için, ayaklarda görülme olasılıkları yüksektir.

Ayak mantarı nasıl oluşur?

  • Ayakların terlemesi ve yetersiz  havalanması hastalığın gelişmesine uygun ortamlar hazırlamaktadır.
  • Giyilen ayakkabıların sıkı ve dar olması hastalığın gelişmesine katkı yapmaktadır.
  • Banyo sonrasında ayakların yeterince kurulanmaması, nemli bir ortam oluşturacağından hastalığın oluşumuna zemin hazırlayacaktır. 
  • Bulaşıcı özellikte olduğu için, başkasına ait eşyaların kullanılması sonucunda hastalığın oluşması kolaylaşacaktır. Ortak kullanım alanlarında havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyaların birlikte kullanımı bulaşma açısından uygun ortamlar oluşturacaktır.
  • Ayakta meydana gelen pişikler, tahrişler sonucunda bakımın yapılmaması mantar oluşması için yeterli sebepler arasındadır.
  • Tırnakların çok kısa kesilmesi, tırnağın sıkışması mantar oluşumunun sebepleri arasındadır.

Ayak mantarının görünümü nasıldır?

Ayak mantarları herkeste farklı görüntüler sergileyebilir. Bazılarında parmaklar arasında oluşan kepeklenme, kaşıntılı çatlaklar, soyulma görülürken, bazılarında ise aya tabanında oluşan kızarıklık, sulu yaralar ve kepeklenme şeklinde görülebilir. Bu değişikliklerin egzama tarzı cilt rahatsızlıklarında da görüleceğini ve mantar ile karıştırılabileceğini belirtelim. Bu rahatsızlıkta görülen kaşıntı ve yanma tarzı rahatsızlıklar ayırıcı özellik taşımaktadır. Dermatoloğa başvurarak rahatsızlığınızı teşhis ettirip tedavi yoluna gitmeniz önerilir.

Ayak mantarı nasıl teşhis edilir?

Ayaklarda yukarıda belirtilen kepeklenme, kaşıntı ve yanma gibi belirtilerin olması hastalığı teşhis etmek için önemlidir. İçi su dolu olan oluşumlar, kabuklanmalar, renk değişiklikleri, bölgede kalınlaşma diğer belirtilere eşlik edebilir. Hastalığın en belirgin özelliği yanma ve kaşıntının oluşmasıdır. Bu belirtiler varsa, cilt kültürü alınarak, kimyasal ilaçlarla analiz yapılır. Hastalık bu şekilde teşhis edildikten sonra tedavi aşamasına geçilir.

Ayak mantarı nasıl tedavi edilir?

Hastalığın teşhis edilmesinden sonra, ayaklarınıza uygulayacağınız kişisel bakım önem taşımaktadır. Ayakların kuru ve temiz tutulması oldukça önemlidir. Giyeceğiniz çorapların temizliğine dikkat etmek, doktorun vereceği anti - fungal ilaçları düzenli kullanmak gerekir. Verilen ilaçlar cilde sürülebileceği gibi ağızdan da alınabilir. Hastalığın enfeksiyona sebep olması durumunda, antibiyotik tedavisi yapılabilir. Hastalık bazı durumlarda zor iyileşebilir. Tekrarlama riski olduğundan iyileşmeden sonra bir süre daha tedaviye devam etmek ve ayak bakımına dikkat etmek gerekir. Bitkisel ilaçlarda hastalığın iyileştirilmesin de faydalı olabilecektir. 

Ayak mantarından korunmak için yapılması gerekenler nelerdir?

Ayakların her gün yıkanması ve iyice kurulanması gerekir. Dar ve sıkı ayakkabıların tercih edilmemesi, çorapların temiz ve pamuklu olmasına dikkat edilmelidir. Terlemekten dolayı ıslanan çoraplar, kuru olanlarla değiştirilmelidir. Terleyen ayaklarınıza antifungal pudra sürmeyi ihmal etmemelisiniz. Kişisel eşyalarınızı başkalarına kullandırmamalı, siz de başkasının eşyalarını kullanmamalısınız.

Yorumlar