Ayak Kokusu

Ayak kokusu, insanları tedirgin edebilecek kadar önemli bir konudur. Özellikle toplum içerisinde bulunulan durumlarda, insanın zorda kalmasına sebep olur.

Google Haberlere Abone ol
Ayak Kokusu

Ayak kokusu, insanları tedirgin edebilecek kadar önemli bir konudur. Özellikle toplum içerisinde bulunulan durumlarda, insanın zorda kalmasına sebep olur. Buna sebep olan ayakta bulunan çok sayıdaki ter bezinin ter üretmesi ve dışardaki bazı etkenlerle birleşerek kokuya sebep olmasıdır. Ter tek başına kokuya sebep olmamaktadır.

Ayak kokusuna sebep olan faktörler nelerdir?

Bakteriler: Ayakların parmak arası gibi karanlık ve nemli ortamlarını seven bakteriler, bu ortamda bulunan ölü hücrelerle beslenerek kokuya neden olan organik asitleri üretir. Ürettikleri sülfür bileşenleri ayaktaki kötü kokunun sebebi olarak bilinir. Ayakların kıllı olması durumunda, daha fazla alanda bulunan bakteriler daha fazla koku yayılmasına sebep olur.   

Ayakkabı seçimi: Ayaklara giyilen ayakkabıların suni deri veya plastik olması durumunda, ayakların nefes alması engellenecektir. Terleyen ayaklarda kötü kokuya sebep olacak bu durum, deri ayakkabıların giyilmesi ile biraz olsun azalacaktır. Giyilen ayakkabının bir gün arayla değiştirilmesi, giymeden önce pudra ve koku önleyen kremler kullanılması şikayetleri azaltacaktır.

Çorap seçimi: Yanlış seçilen çoraplar ayak kokusu oluşumuna katkı sağlayacaktır. Çorapların çok ince olması, sentetik, polyester olması ayaktaki terlemeyi arttırarak, koku oluşumuna sebep olacaktır. Çorapların mümkün olduğu kadar pamuklu ve yün olmasına dikkat edilmelidir. Spor yapanlar için üretilen çoraplar, en ideal yapıda olanlardır.   

Mantarlar (Atlet ayağı): Bakteriler gibi ayaklarda üreyen mantarlar, tırnaklara kadar yayılım gösterebilen oluşumlardır. Atlet ayağı olarak adlandırılan bu mantar türleri yüzünden ayaktan daha etkili bir koku yayılacaktır. Ayak temizliğinin ve bakımının ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Ayaklarda pullanma, soyulma, çatlaklık gibi şikayetler varsa tıbbi yardım alınmalıdır.

Hormonal değişimler: Özellikle hamilelik ve ergenlik döneminde hormon seviyelerinde yaşanan değişikliklerde, aşırı terleme yaşanacağı için, ayak kokusunun oluşması gündeme gelecektir. Ayak temizliğine dikkat ederek, sağlıklı ayakkabı ve çoraplar seçerek bu sorunun giderilmesine çalışılmalıdır. 

Aşırı terleme (Hiperhidrozis): Ayakların aşırı olarak terlemesi olarak adlandırılan durum, tüm vücutta da etkili olabilir. Ergenlik dönemlerinde daha fazla görülen bu durum, doğuştan kaynaklanabildiği gibi, gut, şeker, menopoz, obezite gibi hastalıkların etkisiyle de meydana gelebilir. Ayak kokularının aşırı terleme sebebiyle meydana geldiği durumlarda, altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi işe yarayacaktır. 

Stres: Tüm hastalıkların bir nedeni olabilen stres, ayaklardaki terlemenin de nedeni olabilmektedir. Stres vücudun korumaya geçmesine sebep olduğu için, ter bezleri de harekete geçerek, aşırı terleme şikayetine bağlı kokulara sebep olacaktır. Streslerini kontrol altına alamayan insanlarda, bu durumun sıkça yaşandığı bilinmektedir. 

Kullanılan ilaç çeşitleri: Bazı ilaçlar ayakların aşırı terlemesine sebep olabilir. Özellikle aspirin, şeker ve bulantı önleyici ilaçlar bunlara örnek gösterilebilir. Bu terlemenin etkisiyle ayaklarda kötü kokuların oluşumu kaçınılmaz olacaktır.

Ayak kokusu nasıl giderilebilir?

  • Ayakların her gün yıkanarak, parmak araları temizlenmelidir. Yıkama için, antibakteriyel sabunlar kullanılmalıdır. Ayakların karbonatla yıkanması da kokunun giderilmesine yardımcı olacaktır.
  • Ayak tırnakları kısa kesilerek, bakterilere yaşam alanı bırakılmamalıdır.
  • Çoraplar her gün değiştirilmeli, pamuklu olanlar tercih edilmelidir.
  • Ayakkabılar deri mamullerden seçilmeli, her gün değiştirilerek giyilmelidir.
  • Yaz aylarında ayakların hava almasına yardımcı olacak, sandalet tipi ayakkabılar giyilmelidir.
  • Ayak sağlığı için, pudra, koku önleyici kremler, deodorantlar kullanılmalıdır.
  • Ayaklarınızda mantar oluşumu varsa, tedavi için geç kalınmamalıdır. 
  • Ayakkabılarınız yıkanabiliyorsa, yıkamalı ve iyice kurutmalısınız.
  • Ayaklarınızı sirkeli suda bekleterek bakterilerin ölmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumlar