Ayak Ağrısı

Ayak ağrısı, oluşan bölgelere göre üç bölüm halinde incelenir

Google Haberlere Abone ol
Ayak Ağrısı

Ayak ağrısı, oluşan bölgelere göre üç bölüm halinde incelenir. Ön ayak bölümünde oluşan ağrılar tarak kemiğini ve ayak ucuna kadar olan kısmı kapsar. Orta ayak bölümündeki ağrılar topuk ile tarak kısmı arasındaki ağrıları, arka ayak bölümündeki ağrılar ise, topuk bölümündeki ağrıları kapsar. Ayaklar bütün vücudun ağırlığını taşıdığından, ayak yapısının sağlığı önem taşımaktadır. İşlevini tam olarak yerine getirmesi için de, vücut sağlığı gereklidir.

Ayak yapısında bulunan bölümler nelerdir?

  • Kemikler
  • Kaslar
  • Bağlar
  • Eklemler
  • Açılar

 Ayaklarda ağrı uzun süreli ayakta kalmaktan oluşabileceği gibi, hastalıklara bağlıda oluşabilir. Ağrıların dindirilmesi sebep olan hastalıkların tedavi edilmesiyle sağlanacaktır.

Ayak ağrısına sebep olan başlıca nedenler nelerdir?

Düz tabanlık: Bu sorun iki farklı şekilde yaşanabilir. İlki çocukluk çağında tanısı konulan, ayak iç kavisin olduğu ancak yere basıldığında kavisin kaybolduğu esnek düz tabanlık, ikincisi ayak iç kavisinin hiç olmadığı sert düz tabanlıktır. Hastalığa eşlik eden içe basma, ayağın yük taşıma özelliğinin bozulmasıyla iç kısma yük binmesi sebebiyle oluşur. Ayaklarda ağrı, bel problemleri, erken yorulma belirtileri ile açığa çıkan hastalık, özellikle topuk bölgesinde ağrıya sebep olur. İlaçlar, fizik tedavi ve dinlenme ile tedavi edilemeyen durumlar, cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilmektedir.

Çukur ayak (Pes Kavus): Düz tabanlıktan daha ciddi sayılabilecek bir ayak sorunu olan pes kavus, ayaktan dize kadar çıkan ağrılarla kendini gösterir. Ayağın bir tarafından diğerine uzanan ayak kemerinin yüksekliği bu hastalığın oluşmasına neden oluyor.  Ayakların esnemesi için gerekli olan kemerler, düz tabanlıkta hiç olmuyor, çukur ayak sorunu olanlarda ise, yüksek oluyor. Çukur ayak hastası olan kişiler, düz taban olanlardan daha fazla sayıda olmasına rağmen, bu hastalık fazla bilinmiyor. Genellikle 28-30 yaşlarında teşhis konulabilen hastalık, erken yorulma, topuk bölgesinde ağrı belirtileri ile teşhis ediliyor. Cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Sever hastalığı: Topuk bölgesindeki kemiğin büyüme bölgesinin iltihaplanması olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Hastalık daha çok, şişman ve aktif olan erkek çocuklarında görülmektedir. Hareketlerden sonra topallamaya neden olan hastalık, topuk ağrısıyla gündeme gelir. 

Morton nöroması (parmak arası sinirde lokal reaksiyoner büyüme): Hastalık daha çok 3. ve 4. parmak arasındaki sinir üzerindeki basıncın etkisiyle oluşur. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Yürürken oluşan ağrılar ve yanmalar, hastalığın tipik özelliğidir. Kısa süreli tedaviler, tabanlık ve fizik tedavi faydalı olacaktır. Ayakkabı topuklarının da alçaltılması tavsiye edilir.

Halluks valgus  (ayak baş parmağının dışa doğru bükülmesi ile gelişen deformite): Yüksek ve dar ayakkabı giyen bayanlarda yaşanan bir rahatsızlıktır. Baş parmağın iç tarafında iltihabik reaksiyon ile kronik bağ dokusunda kalınlaşmayla kendini gösterir. Eklem bölgesinde doku yıkımı oluşturması sebebiyle ağrılara neden olur. Dışarıya doğru balonlaşmış ayakkabılar giyilmesi önerilir. Yüksek topuklulardan ve dar ayakkabılardan kaçınmak gerekir.    

Nasır: Sürekli sürtünmelerden dolayı üst deri bölgesinin kalınlaşması ile meydana gelen oluşumlardır. Özellikle dar ayakkabılar ve çıplak ayakla gezmek nasır oluşumlarına sebep olmaktadır. Nasırlaşmaya yüz tutmuş olan kalın deri bölgesini, banyoda törpülemek ve nemlendirici kremler kullanmak faydalı olacaktır. İlerlemiş olan nasırlar dayanılmaz ayak ağrılarına sebep olacağı için, bu oluşumların tedavi edilmesi önerilir.

Topuk dikeni ve Taban kirişi iltihabi reaksiyonu: İlerlemiş yaşlardaki obez kişilerde tekrarlayan travmalar ve uzun süre ayakta kalma nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Hastaların ayaktaki basıncı azaltması, kilo vermesi, dinlenmesi, ayal petleri kullanması, sıcak kompres uygulaması şikayetlerini azaltacaktır. Topuk dikeni oluşumunda ortası delik keçelerin kullanılması ve fizik tedavi yarar sağlamazsa, cerrahi uygulamaya gidilebilir. 

Aşil tendiniti: Topuk arkasında insandaki en kalın ve kuvvetli kirişin iltihabik reaksiyonu olan hastalık, topuk bölgesinde ağrılara sebep olur. İlaç kullanımı ve istirahat etme, fizik tedavi yöntemleri hastalığı yenmeye yardımcı olacaktır. 

Yorumlar