Arpacık

Arpacık, göz kapağında sıkça tekrarlanan enfeksiyonlar sonucunda, kapak kenarındaki meibomian bezlerindeki tıkanma sonucunda oluşan iltihaplı oluşumlardır. Tıp dilinde hordoleum olarak adlandırılır.

Google Haberlere Abone ol
Arpacık

Arpacık, göz kapağında sıkça tekrarlanan enfeksiyonlar sonucunda, kapak kenarındaki meibomian bezlerindeki tıkanma sonucunda oluşan iltihaplı oluşumlardır. Tıp dilinde hordoleum olarak adlandırılır. Halk arasında bilinen adı ise itdirseğidir. Göz kapaklarının altında ve üstünde gözün kurumasını engelleyen bezler bulunur. Alt kapakta sekiz tane, üst kapakta on iki tane olan bu bezlerin enfeksiyonlar ile kapanması sonucunda, içi irin kaplı ağrılı şişlikler oluşur.  Bazıları kendiliğinden iyileşse de, bazılarına müdahale edilmesi gerekebilir. Bu ağrılı şişliklerin bir sebebi astigmatlar, diğeri ise vitamin eksikliğidir. Özellikle A vitamini eksikliğinin, göz kapağındaki iltihaplı oluşumlara, sebep olduğu bilinmektedir. Kuru ciltlerin ve egzamaya yatkın kişilerin bu rahatsızlığı daha fazla yaşadığı da bilinen bir gerçektir. Bu koşullarda kepek ve pullanma artacağı için, iltihaplı oluşumlar meydana gelecektir.

 

Arpacık Teşhisi

 

Göz kapağı dışında gelişen şişlikler daha kolay teşhis edilerek, tedavi edilebilir. Kapağın içerisindeki şişliklerin hem tedavisi zordur, hem de teşhisi kolay olmamaktadır. İç arpacığı teşhis etmek için, göz kapağını dışa doğru çevirmek gerekir. İltihaplı şişlikle birlikte ışığa karşı duyarlılık artarak, göz sulanması, ağrı ve yanma meydana gelir.

 

Arpacık Tedavisi

 

Gözlerinde bu sorunları yaşayan kişiler, sorunlu bölgeye sıcak suya batırılmış pamukla pansuman yaparak, iltihabın patlamasını sağlayabilirler. Günde iki üç kez pansuman yapmaları uygun olacaktır. Yapacakları bu işlem, bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracağı için, yağ bezlerinin ağzını da temizlenecektir. Aynı zamanda iltihabın yayılımını da önleyeceği için, işlemin mutlaka yapılması gereklidir. Erken teşhiste kullanılacak antibiyotikli merhemler ve damlalar, 1-2 günde tedaviyi olumlu sonuçlandıracaktır. Gözün ovuşturulması da iltihabı yayacağından yapılmaması gerekir. Bu arada arpacık oluşumlarının asla sıkılmaması gerektiğini de hatırlatalım. Bir hafta geçmesine rağmen iyileşmeyen şişlikler varsa, göz kapağının tümü şiştiyse ve kızardıysa, kıl kökü iltihabı varsa mutlaka bir doktora danışmanız gereklidir.

 

Hastalığın tedavisindeki ilk amaç, arpacık oluşumunu engellemek olmalıdır. Vücut direncinizi düşürmemeye gayret ederseniz, bu sorunla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Mikrobik kökenli bir rahatsızlık olduğu için, direnç düşüklüğünde sürekli tekrarlayacaktır. Bağışıklık sisteminiz güçsüz iken, temiz olmayan ortamlar, uykusuz kalmak, güneşte fazla bulunmak gibi sebeplerle gözünüzde arpacık oluşacaktır. Sık sık tekrarlayan bu şişlikler kronikleşerek, daha fazla rahatsızlık verecektir. Kronikleşen şişliklerin ilaç tedavisiyle geçmesi beklenemez. Mutlaka cerrahi müdahale ile içerisindeki iltihabın akıtılması gereklidir. Arpacık genetik bir rahatsızlık olmamasına rağmen, aynı evde yaşayan kişilerin steril koşullara dikkat etmesi gerekir. İhmal edilmemesi gereken bir rahatsızlık olduğu için, bir doktora danışarak tedavi edilmesi gerekir.

Yorumlar