Anksiyete nedir, belirtileri, etkenleri nelerdir

Anksiyete; bir sinir sistemi hastalığıdır. Hemen, hemen her insan tarafından yaşanan bir duygudur.

Google Haberlere Abone ol
Anksiyete nedir, belirtileri, etkenleri nelerdir

Anksiyete; bir sinir sistemi hastalığıdır. Hemen, hemen her insan tarafından yaşanan bir duygudur. 

Belirtiler: Çeşitli bedensel ve ruhsal belirtilerle kendini gösterir. Başlıca bedensel belirtiler arasında çarpıntı, kalp hızında artma, tansiyon yükselmesi veya düşmesi, yüz kızarması, nefes darlığı, yorgunluk hissi ve çabuk yorulma, titreme, karın ağrısı, bulantı-kusma, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, terleme ve ateş basması sayılabilir. Sıklıkla görülen ruhsal belirtiler ise, kontrolünü yitirme, aklını yitirme ve ölüm korkusudur. Tüm bu belirtiler, kişide endişe, dehşet, tedirginlik, sinirlilik ve çaresizlik gibi duyguların yaşanmasına neden olur.

Etkenleri;

  • Kalıtımsal, biyokimyasal, çevresel etmenler
  • Kişisel etmenler 
  • Çeşitli hastalıklar 
  • Kullanılan ilaçlara bağlı olarak da gelişebilir. Bunaltı, en sık görülen ruhsal belirtilerdendir.

Bir problem ile karşılaşıldığında kaygı yaşanabilir, bu normal karşılanır. Ancak  bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde bu kaygılar normal bir yaşam sürmesini engelleyecek kadar yoğundur. Bilinç dışı ve tanınmayan tehlikeye karşı hissedilen bir duygudur. Normalde her insanda görülen, bir çeşit hayata uyum sağlama yeteneğidir. Anksiyete belli sınıra kadar normaldir ve kişinin performansını, başarısını artıran, tehlikelerden kaçınmasını sağlayan bir tür savunma mekanizmasıdır. Ancak şiddetli olduğu zaman kişi kaygısını kontrol etmekte zorlanır ve hayatı olumsuz olarak etkilenir. Bu durum tedavi gerektiren  bozukluk olarak ifade edilir.

Anksiyete bozukluğu çeşitleri:

  • Yaygın anksiyete bozukluğu,
  • Obsesif-kompulsif bozukluk,
  • Panik bozukluk,
  • Sosyal fobi, post-travmatik stres bozukluğu,
  • Akut stres bozukluğu,
  • Madde kullanımına bağlı bozukluk,
  • Hastalıklara bağlı bozukluklar ve fobilerdir.

Yapılan araştırmalara göre ,bu rahatsızlık  değişime uğrayan genlerden kaynaklanmaktadır. Bu bozulmuş gen anne ve babadan alınmaktadır. Söz konusu gen insanların yarısında olmakla birlikte, sadece anne ve babadan birer kopya almış olan ¼ kesimi etkiliyor. Bu insanlar diğerlerine göre daha fazla oranda bu tür  hastalıklara yatkın hale geliyorlar.

Anksiyete Tedavi: Bu tür rahatsızlıklarda ilk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. İlk başvuruda kapsamlı bir değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılacaktır. Tedavi gören hastaların çoğu tedaviden fayda görür. Psikoterapi veya ilaç tedavisi tek olarak ya da ikisi birlikte uygulanabilir.

Tedavinin amacı kaygı ve gerginliğin giderilmesidir. Tedavide kullanılan ilaçların yan etki ya da bağımlılık gibi riskleri yoktur. İlaçlar doktorun önerdiği dozda ve sürede kullanılmalıdır. İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. Belirtiler tamamen düzelmeden ilaç tedavisi yarım bırakılmamalıdır. Tam düzelme sağlandıktan sonra tedaviye bir yıl daha devam edilmelidir.

Yorumlar