Anjiyo

Anjiyo, Kan damarları içerisinden fiber optik bir kanül ile girerek hedef organ yada damar ağına ulaşıp radyoopak bir madde vererek X ışınları ile damar yapısının görüntülenmesi işlemidir.

Google Haberlere Abone ol
Anjiyo

Anjiyo, Kan damarları içerisinden fiber optik bir kanül ile girerek hedef organ yada damar ağına ulaşıp radyoopak bir madde vererek X ışınları ile damar yapısının görüntülenmesi işlemidir. Anjiyo grafi yada arteriyo grafi isimleri ile de anılır. Yunanca da anjiyo "damar" anlamına gelmektedir. Grafi ise yazmak ve kaydetmek anlamındadır. anjiyo sonucu elde edilen görüntüye anjiyografi genellikle de anjiyogram denir. Anjiyo işlemi radyoloji uzmanlarının yaptığı girişimsel bir işlemdir. Son zamanlarda girişimsel anjiyografi işlemi yerini gelişimsel olmayan tomografi ve MR anjiyografi ye bırakmaktadır. Ayrıca izotop pervüzyon görüntüleme ile izotop anjigrafide yapılmaktadır. Anjiyo ilk kez 1927 yılında Portekizli fizikçi ve nörolog "Egas monis" tarafından Lisbon Üniversitesinde beyin anjiyosu uygulaması ile yapılmıştır. Daha sonrasın da anjiyo bir çok beyin hastalığı, tümörler, arter hastalıkları ve arteriovenöz malformasyonları teşhis etmek için kullanılmıştır.


Anjiyo Tekniği Anjiyo işlemi büyük kan damarlarına steril katater ile yapılan bir girişimdir. Genellikle kalpte bulunan koroner damarların görüntülenmesinde girişim femoral arterden, jugüler yada femoral venden yapılır. Görüntülenecek damar ağına ulaşıldığında kataterden X ışınlarıyla görüntülenebilme özelliği olan ( radyoopak ) bir kimyasal madde damara bırakılır. Bu esnada arka arkaya (saniyede 15-30 kare) bölgenin X ışınları ile direkt grafisi çekilir. Görüntüleme sonucu damar yapısı bir örümcek ağı şeklinde görüntülenir. Eğer damar lümenin de bir daralma yada tıkanıklık söz konusu ise o bölgede düz seyreden görüntü çentikli bir hal alır.  Koroner Anjiyografi Son zamanlarda girişimsel anjiyo işlemi yerine özellikle koroner görüntülemede Tomografi ve MR anjiyo teknikleri daha çok kullanılmaktadır. Ancak koroner anjiyografi girişimsel olarak yapıldığında kardiyologlar tarafından işlem sırasında yorumlanan görüntüler sayesinde tıkanık olan alana stent yada balon by-pass işlemi de uygulanmaktadır. MR ve tomografi anjiyoda bu imkan yoktur.Ani gelişen kalp krizleri ve kalp yetmezliklerin de tek tedavi koroner anjiyo ile tıkalı olan damarın açılmasıdır. Her ne kadar radyoloji uzmanları tarafından uygulansa da koroner anjiyografi kardiyologlar tarafından uygulanır. Nörovasküler Anjiyografi Anevrizmalar, damar malformasyonları ve damar tıkanıklıkları beyin bölgesinde hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle tıbbi belirtileri olan hastalara tanı ve tedavi amacıyla beyin anjiyosu yapılır. Kalpte olduğu gibi tıkalı alanlara stent ve balon by-pass işlemi uygulanır. Serebral iskemik ataklar sonrası oluşan felçlerde  hızlıca yapılan girişimsel anjiyo işlemi hayat kurtarıcı olmaktadır. Vücudumuzun her alanına anjiyo görüntüleme yapılabilir. Kalp ve beyinden sonra en sık böbrek, bacak ve tümörlere anjiyo görüntüleme yapılır. Özellikle tümörleri besleyen ana atar damarlarına anjiyo ile tıkaçlar konularak tümör beslenmesi engellenir.Anjiyo öncesi rutin kan testleriniz yapılır ve sonrasında EKG ve akciğer filminiz çekilir. Anjiyo işlemi için tıbbi bir sorun bulunmadığı durumda hafif sedasyon ve girişim yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Anjiyo işlemi sırasında hasta yarı uyanık konumdadır. İşlem sonrası girişim yapılan alana hematom oluşmaması için ağırlık- kum torbaları konulur. Görüldüğü gibi anjiyo işlemi hem görüntüleme hemde tedavi amacı ile kullanılmaktadır.  

 

Yorumlar