Anemi

Anemi, erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL olan hemoglobin miktarının, bu değerlerin altına düşmesidir.

Google Haberlere Abone ol
Anemi

Anemi, erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL olan hemoglobin miktarının, bu değerlerin altına düşmesidir. Çocuklarda 6 ay ile 6 yaş arasında 11 g/dL, 6 – 14 yaşlarında 12 g/dL altındaki değerler anemi olarak değerlendirilir. Hastalığın kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere göre daha fazladır. Kanda yeterli seviyede hemoglobin bulunmazsa, vücudun her bölümüne oksijen taşınamaz. Anemiler demir eksikliğine, folik asit eksikliğine, B12 vitamin eksikliğine bağlı olarak gelişebilir.

 

Anemi türlerini nelerdir?

Demir Eksikliği Anemisi: Düşük miktarlarda alınan demir eksikliğine bağlı olarak kandaki kırmızı hücrelerin azalması sonucu gelişen anemi türüdür. Kanda oksijen taşıyan hemoglobinin bir parçası olan demirin eksikliği, kronik kanamalar, yapılan diyetlerde bilinçsiz beslenme ve vücut tarafından demir emiliminin az olması gibi sebeplerinden kaynaklanır. Vücudun ve kemik iliğinin içerisinde bulunan demir depolarının harcanması sonucunda demir eksikliğine bağlı kansızlık gelişir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan kansızlık türüdür. Hamileler, emziren kadınlar, ağır adet kanamalarına maruz kalan kadınlar demir eksikliği yaşarlar. Sık sık burun kanaması sorunu olanlar, hemoroit, mide ülseri, bağırsak ülseri gibi rahatsızlıkları olanlarda da kansızlık sorunları yaşanır. Toprak, buz, kireç taşı gibi maddeleri yeme isteği, tırnaklarda ve ağız kenarlarında oluşan çatlaklar, tırnakların kaşık biçimini alması, dilin tahriş olması gibi sebepler demir eksikliğinin belirtileri arasındadır. Yetişkin bir insanın günlük demir ihtiyacı 1-3 mgr kadardır.  Yumurta sarısı, balık, karaciğer, kırmızı et, kuru üzüm demir yönünden zengin gıdalardır. Yapılan kan sayımlarında demir eksikliği saptanırsa, demir tedavisine başlanmalıdır. İki aylık bir tedaviden sonra, hemoglobin seviyeleri normale dönecektir, fakat demir depolarını doldurmak için 6-12 ay daha tedaviye devam edilmelidir.

Folik Eksikliğine Bağlı Anemi: Kandaki kırmızı hücrelerin oluşması için folik asit oldukça önemlidir. Eksikliği halinde kan hücrelerinde eksilme olur. Folik asidin emilimini etkileyen en önemli unsur alkoldür. Alkol alımı yüksek olan kişilerin, bu hastalığa yakalanma oranı oldukça yüksektir. Bağırsak hastalıkları, doğum kontrol hapları, kanser ilaçları, keçi sütü ile beslenme folik asidi düşüren diğer nedenler arasındadır.  İshal, depresyon, şişmiş kırmızı dil hastalığın belirtileri arasındadır.

B12 Vitamin Eksikliğine Bağlı Anemi: Genellikle hayvan ürünleri yemeyen vejeteryanlarda ve mide rahatsızlığı olanlarda görülen hastalık, yetersiz B12 vitamininden kaynaklanır. Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için yeterli miktarda B12 vitamini alınmalıdır.

 

Yorumlar