Alışveriş bağımlılığı tedavi gerektiriyor

Alışveriş, sigara tiryakiliği gibi bağımlılık yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Alışveriş bağımlılığı tedavi gerektiriyor
Alışveriş bağımlılığı artık sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklarla eşdeğer tutuluyor. Öyle ki aile içi huzursuzluğa sebep olan bu durum boşanmalara kadar götürebiliyor.

Sürekli alışveriş yapan, alışveriş bağımlılığı olan eşler arasında çıkan bu durum ilk olarak kendini psikolojik sorun olarak gösteriyor.  Eğer bir ilişkide iki taraf da takıntılı ve aşırı alışveriş yapıyorsa, sorun inkâr edilerek danışıklı dövüşe dönüşebiliyor.

Mutluluğu alışverişte arıyorlar

Uzmanlara göre her ikisi de sadece anı yaşayarak çatışmalardan kaçınıyor ve mutluluk oyunu oynuyor. Alışveriş bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, “Alışveriş yapmayı takıntı haline getiren, mutluluğu sürekli bir şeyler satın alarak bulacağını sanan alışveriş bağımlısı kişilerin, eşlerinde psikolojik sorunlar yaşanabilir. Bu kişiler alışveriş bağımlısı eşlerini mutlu edebilmek amacıyla sorunu görmezden gelebilir” diyor.

Bağımlılığı görmezden gelmeyin

“Eşi alışveriş bağımlısı olan bir birey eşini mutlu edebilmek adına alışveriş sorununu görmezden gelebilir. Aslında alışveriş bağımlılığının diğer eş tarafından desteklenmesi evlilik ilişkisini güçlendirir gibi gözükse de bu durum sorunun daha da derinleşmesine neden olur.

Öyle ki bazı ileri vakalarda, alışveriş bağımlısı eşinin harcamalarını karşılamakta güçlük yaşayan kişi, bu durumdan kendisini sorumlu hissederek başkalarından borç almaya ya da kaynak oluşturabilmek için ek işler yapmaya yönelebilir. Alışveriş sorunu olan kişi ne kadar harcama yaparsa yapsın bir türlü mutlu olamayacak; bu durumda eşi de yetersizlik hissedecek, kendine güveni daha da azalacak, zamanla öfke ve pasif agresif davranışlar sergileyecektir." 

Eşinizi yargılamayın

Alışveriş yapmayı bazı kişilerin eşi ile yaşadığı sorunlardan uzaklaşmanın bir yolu olarak gördüğünü belirten Ünsalver, eşle yaşanan sorunları çözmek için uzmandan destek almaları gerektiğinin altını çizdi. Eşin desteğinin tedavide iyileşme sürecini hızlandırdığını söyleyen Ünsalver, şöyle devam etti: “Alışveriş sorunu olmayan eş, alışveriş sorunu konusunda olabildiğince şefkatli olmalıdır. Eşinin bir sorun yaşadığını, bunun bir hastalık olduğunu görüp onu yargılamamalı, nasihatte bulunmamalı ama eşe destek vermek için alışveriş davranışına da eşlik etmemeli."

Yorumlar