Alerjik nezle bulaşıcı mı?

Gribe çok benzeyen alerjik nezle bulaşıcı değildir. Ancak erken tedavi edilmediğinde bağışıklık sisteminde kötü sonuçlara yol açıyor.

Google Haberlere Abone ol
Alerjik nezle bulaşıcı mı?
Burun tıkanıklığı, kaşıntı ve hapşırık… Belirtileri gribe çok benzese de sanılanın aksine alerjik nezle bulaşmaz. Ancak özellikle alerjik nezlesi olan çocuklar tedavi edilmediği takdirde daha kolay enfeksiyon kapıyor.

 Ev tozu akarı, polen, hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası burun tıkanıklığı ve kaşıntısı ile hapşırık gibi belirtilere neden olan alerjik nezle, kimi zaman grip ile karıştırılsa da bulaşıcı değil. Ana belirtisi burun tıkanıklığı olan alerjik nezle şikâyetlerinin tedavi ile büyük ölçüde azaldığını belirten Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak,  “Alerjik nezle olan çocukta alerjiye neden olan hücreler virüslerin vücuda giriş kapısı gibi işlev gördüğünden, alerjik nezlesi olan çocuklarda virüslere bağlı kış enfeksiyonları daha sık görülür.” diyor.

Küçük çocuklarda mevsim ayırmaksızın görülen ve büyük sıkıntılara neden olan alerjik nezlenin kendisi bulaşıcı değil ancak bu çocuklara kışın sık görülen viral enfeksiyonlar daha kolay bulaşabiliyor. Prof. Dr. Yonca Tabak’a göre burunda tıkanıklığın ön planda görüldüğü alerjik nezle tedavi edildiğinde enfeksiyonlara bağlı sıkıntılar da azalıyor. Küçük çocuklarda ana belirtisi geçmeyen burun tıkanıklığı olan alerjik nezlenin ev tozu akarı, polen ve hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası gelişiyor.

Enfeksiyon daha uzun sürüyor

Alerjiden sorumlu hücreler, aynı zamanda virüslerin vücuda girişi kapısı gibi işlev görüyor. Böylelikle alerjisi olan çocuğa üst solunum yolu enfeksiyonu yapan nezle virüsleri daha kolay bulaşıyor. Alerjiye bağlı olarak burnu tıkalı olan çocuğun bir de enfeksiyonla gelen burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi yakınmaları kolay atlatamadığını belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Enfeksiyon genellikle uzun sürer ve geçmeyen geniz akıntısı, balgamlı öksürük gibi şikâyetlerle seyreder. Ancak alerjinin tedavisi ile çocuğun  nezle, farenjit gibi enfeksiyonları sık kapması engellenebilir.” diyor. 

Yorumlar