Aıds Belirtileri

Aids Hastalığı, HIV virüsünün sebep olduğu, bağışıklık sisteminin iflasına sebep olan ve çağımızın en tehlikeli hastalıklarından birisidir. Türkçe açılımı “Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromudur”.

Google Haberlere Abone ol
Aıds Belirtileri

Aids Hastalığı, HIV virüsünün sebep olduğu, bağışıklık sisteminin iflasına sebep olan ve çağımızın en tehlikeli hastalıklarından birisidir. Türkçe açılımı “Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromudur”.

 HIV; insan bağışıklığına yavaş yavaş nüfus eden ve zamanla bağışıklık sistemini çökerten bir virüstür. Başlangıçta bağışıklık sistemi hastalıklara karşı güçsüz hale gelir ardından gelen aşama da AİDS’ tir. Bulaşma meydana geldikten sonra bu virüs yıllarca vücutta sinsice bekleyebilir. Bu aşamada tek tespit yolu; ELİSA testidir. Başka türlü hastalık kendini gösterene kadar kesinlikle tespiti yapılamaz. Tespit sonucu kanda HIV virüsü çıkması durumunda “HIV POZİTİF” denilir. 

Bilinen ilk AİDS vakarlı 80’li yılların başında Amerika’da görüldü. Yapılan incelemeler neticesinde, hastalık teşhisi konulanların çoğunun virüsü bünyesine cinsel yolla aldığı tespit edilmiş ve bunların hepsinin de eşcinsel erkekler olduğu gözlemlenmiştir. Amerika’da tespit edilmesine rağmen bu hastalığın anavatanı Afrika’dır. 

Afrika’ya seyahat eden turistlerin yapmış olduğu ilişkiler sonrasında ülkelerine geri döndüklerinde bu virüsü taşıdılar. Bu hastalık zamanla çok ciddi boyutlara ulaştı. 2008 yılına gelindiğinde resmi rakamlara göre, dünyada 20 milyon insanın AİDS hastalığından öldüğü belirtilmiştir. Yapılan laboratuar ve saha araştırmaları sonucunda; hastalığın ana bulaştırıcısı Afrika’da yaşayan şempanzeler olduğu ortaya çıkarılmıştır. Afrika’da yaşayan insanlar şempanze avlayarak ve etini yiyerek yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu tüketim esnasında bulaştığı düşünülmektedir. Virüs cinsel yolla bulaşmanın yanı sıra, dudak dudağa öpüşme sırasında salgı yoluyla, anne sütü veya plasenta aracılığıyla bebeğe, kan nakli sırasında, bulaştığı tespit edilen bu hastalığın bulaşma etkeni kişiden kişiye kan ve salgı taşınmasıdır. Hastalığın belirtileri kendine has bir şekilde olmayıp, diğer hastalıkların belirtileri ile aynıdır. Gribal enfeksiyon hastalıklarından ayırt etmek neredeyse imkansızdır.

Aids belirtileri;   

 

  • Fiziksel olarak vücudu etkileyen ve sebebi belirsiz bir yorgunluk hissi,
  • Bir anda 10-15 kilo gibi aşırı kilo kaybının olması,
  • Sık aralıklarla ateş yükselmesi,
  • Uyku anında yoğun oranda terleme,
  • Boğaz, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinin sebepsiz yere şişmesi,
  • Başlayıp bitmeyen ishal şikayetleri,
  • Ağız ve deride oluşan yaralar,

 

Yorumlar