Adet Söktürücü

Adet söktürücü ilaçlar kadın hastalıkları alanında fazlaca kullanılmaktadır. Adet söktürücü ilaçlar ne kadar yaygın kullanılsa da mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Google Haberlere Abone ol
Adet Söktürücü

Adet söktürücü ilaçlar kadın hastalıkları alanında fazlaca kullanılmaktadır. Adet söktürücü ilaçlar ne kadar yaygın kullanılsa da mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Adet söktürücüler hormon içerikli ilaçlardır. Bu nedenle doktor gözetiminde kullanılmayan ilaçlar adet düzensizliği gibi birçok probleme yol açabilir.

Adet söktürücü ilaçlar progesteron hormonu içermektedir. Bazı vakalarda östrojen ve progesteron içeren ilaçlar da adet söktürücü olarak kullanılabilmektedir.

Adet söktürücü ilaçlar nasıl etki eder?

Adet söktürücü ilaçlar kullanıldığında kadının adet düzeni taklit edilir. Adet döngülerinin ilk yarısı östrojen hormonu daha baskındır. İkinci yarısında ise, progesteron hormonu daha ağırlıklıdır. Adet döneminin ikinci yarısında artan progesteron hormonun azalması sonucu adet kanaması meydana gelir. Adet söktürmek için kullanılan ilaçlarda tıpkı bu hormonları taklit ederek adet kanamasını başlatır. Kullanılan ilaçların ardından adet kanaması ilacın kullanımı bittikten 3 – 5 gün sonra adet kanaması başlar. Ancak bazı durumlarda 7 – 10 kadar sonra adet başlayabilir.

Adet söktürücü kullanacak bayanların kesinlikle gebelik şüphesi olmaması gerekmektedir. Çünkü bu tarz ilaçlar gebelikte kullanılmaması gereken ilaçlardır.

Adet söktürücülerin yan etkileri

Adet söktürücü ilaçlar hormon içerdiği için bazen yan etkilerin oluşmasına yol açabilir. Bu tarz ilaçlar asla doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bu tip ilaçlar her ay geciken adetler için de kullanılmamaktadır. Çünkü adet gecikmeleri birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Adet söktürücü ilaçların kullanımından birkaç gün sonra beklenen adet kanaması gerçekleşir. Ancak oluşan adet kanamasının miktarında farklılık yaşanabilir. Bunun haricinde ilaçlar, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk oluşturabilir. Adet dönemi bittikten sonra lekelenme tarzında kanama oluşabilir.

Adet sökücü ilaçların gebelik döneminde kullanılması anne karnındaki bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle gecikme yaşandığında adet söktürücü kullanmadan önce gebelik testi yaptırmakta yarar vardır…

Yorumlar