9 Haftalık Gebelik

9 hafta gebelik döneminde bedeninizde mucizevi şekilde gelişim gösteren bebeğinizin kasları oluşmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
9 Haftalık Gebelik

9 hafta gebelik döneminde bedeninizde mucizevi şekilde gelişim gösteren bebeğinizin kasları oluşmaya başladı. Ağzı, burnu ve gözleri artık daha belirgin. Kol ve bacak hareketlerini seri bir şekilde gerçekleştiriyor. Artık daha hareketli, fakat bebeğin bu hareketlerini sizin fark etmeniz şu an için imkansız.

9 hafta gebelik dönemine ulaştınız ve belki de hayatınız boyunca hiç yaşamadığınız kadar değişim yaşıyorsunuz. Bu haftalar sizin için çok zorlu olabilir. Siz gebeliğin zorlukları ile meşakkatli bir süre geçirseniz de bebeğiniz her geçen gün büyümeye devam ediyor. Daha önce tıpkı bir kurbağa yavrusunu andıran bebeğinizin kafa ve gövdesi oluşmaya başladı ve kurbağa görünümden kurtuluyor. Anne karnında yaşam mücadelesi veren bebeğiniz 9 haftalık gebelik süresinde yaklaşık 25 gram ağırlığında ve 2,5 cm uzunluğunda olacaktır.

9 haftalık gebelik döneminde anne; Vücudunuzda yaşanan değişimleri şu an hayret için seyrediyor olmalısınız. Şayet ilk gebeliğinizi yaşıyorsanız şu an neye uğradığınıza şaşırmış ve bu durumu kabullenmeye çalışıyorsunuz. Bebeğiniz bedeninizde can bulalı 9 hafta oldu ve sizde fazlasıyla değişime uğradınız. Belki de bu haftalarda daha önce hiç hissetmediğiniz kadar yorgunluk hissedebilirsiniz. Metabolizmanız gebeliğin neden olduğu hormonlar dolayısı ile değişikliğe uğradı, plasenta oluşumu için bütün vücudunuz kilitlendi ve normalden daha fazla aktifleşti. Plasenta tam olarak oluştuktan sonra sizde rahatlayacaksınız ve hayatınız daha normal seyredecek.

Rahminiz neredeyse bir kavun büyüklüğünde, bu durum karşısında siz halsiz ve şişkin bir tavır sergileyebilirsiniz. Vücudunuzda biriken su nedeniyle kendinizi daha ağır hissedebilirsiniz. Eğer bulantılarınız hala devam ediyorsa kilo alamaz, aksine kilo kaybedersiniz. Gebelik tamamlanana kadar bebeğiniz 3 - 3,5 kilo kadar olacak, sizde yaklaşık 12 kilo kadar alacaksınız. Gebelik döneminde önemli olan ayrıntı fazla kilo almak değil, sağlıklı kilo alabilmektir.

Belirtiler;

Sık İdrar İsteği: 9 haftalık gebelik dönemine ulaştınız ve tuvalet ziyaretleriniz arttı. Belki hayatınızda hiç çıkmadığınız kadar tuvalet ihtiyacı hissedeceksiniz. Gebelik hormonları ve büyüyen rahminizin mesaneye uyguladığı baskı  tuvalet ziyaretlerini arttırmaktadır. Geceleri tuvalet ihtiyacı için uykunuzun bölünmesini istemiyorsanız çay, kahve gibi içeceklerden kaçınmalısınız.

Gaz Sorunu: Gebelik döneminde muhtemel bağırsaklarınız daha yavaş çalışacaktır. Çünkü salgılanan gebelik hormonları vücudunuzda birçok bölgeyi etkilediği gibi bağırsakları da etkilemektedir. Bu dönemde lif yönünden zengin yiyeceklere yönelmelisiniz. Ayrıca bol su tüketmeyi asla ihmal etmemelisiniz.

Kokulara Karşı Hassasiyet: 9 hafta gebelik döneminde kokulara karşı aşırı bir hassasiyet yaşayabilirsiniz. Bazen bir parfüm kokusu sizi çileden çıkarabilir. Gebelik nedeni ile değişen hormonlar bütün vücudunuzu değişime uğratıyor. Bu nedenle kokulara karşı daha hassas olmanız kaçınılmaz. Mide bulantısı ve kusmaya yol açabilecek kokulardan uzak durmalısınız.

Karında Şişlik: 9 haftalık gebelik döneminde karnınızda şişkinlik oluşması gebeliğin belirtilerindendir. Sindirim sisteminizin değişmesi gaz problemi yaşamanıza yol açabilir. Asitli içeceklerden kaçınarak sağlıklı beslenme yollarına başvurmanız yararınıza olacaktır.

Yorumlar