4 Haftalık Gebelik

4 haftalık gebelikte Anne karnındaki bebeğin oluşum süreci hızla devam ediyordur. Bu aşamaya ulaşmış yeni canlının vücudunda katmanlar olacaktır. Tüm organlar bu katmanlar tarafından meydana gelecek ve hepsinin belirli görevi olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
4 Haftalık Gebelik

4 haftalık gebelikte Anne karnındaki bebeğin oluşum süreci hızla devam ediyordur. Bu aşamaya ulaşmış yeni canlının vücudunda katmanlar olacaktır. Tüm organlar bu katmanlar tarafından meydana gelecek ve hepsinin belirli görevi olacaktır. Bebeğin saçları, tırnakları, gözleri, kalbi, akciğerleri, cinsel organları, sinir sistemi, böbrekleri, kasları, kemikleri, cildi ve karaciğeri gibi tüm organların oluşabilmesi için gerekli olacaktır.

Anne karnında 4 haftalık gebelik sürecinde olan embriyo 1 mm dolaylarında olacaktır. Bebeğe yardımcı olacak amniyon sıvısı, bebek için ev ortamı sağlayacaktır. İlk aylarda plasenta gelişmemiş olacağı için bebek beslenmesini, gelişimini vitellüs kesesi ile karşılayacak ve bu kese bebeğe ilk günlerinde yardımcı olacaktır. Plasenta oluştuktan sonra annelerde daha rahat edecek ve gebelik sıkıntıları biraz azalacaktır. Bu haftalardan sonra gelecek haftalar, anneler için sıkıntıların başlayacağı dönemlerdir…

4. hafta gebelikte anne, nabzı yükselen anne, gebeliğini fark edebilecek değişimlere başlayacaktır. Göğüsleri hassas, adet dönemi geçmiş ve karın ağrısı yaşıyor olabilecektir. Fazla kan dolaşımı sebebi ile nabız atımı fazlalaşmış ve göğüsler de gerginlik hakim olmuştur…

Hayat Akışı:

4. hafta gebelikte anne adaylarının gebeliği fark edecekleri dönemlerdir. Adet döngüsünde sapma olmayan kişiler için hamile olduğunu anlayabilmek daha kolaydır. Bu hafta sonuna doğru eğer gebelik planlı olarak gerçekleşmişse kuşkular yaşanacak ve test yapmak istenecektir. Erken dönem için gebelik testi kanda bakılması halinde daha kesin sonuç verebilecektir.

Erken belirti göğüslerde gerginlik hissi:

Gebeliğinin daha ilk ayını bile doldurmamış anneler için en büyük değişim göğüs renginde koyulaşmalar, daha dolgun göğüsler ve hassas olan göğüs yapısıdır… Bunda sebep kan dolaşımı artmış, bebek için fazlasıyla içte çalışma başlamış  olması ve salgılanan gebelik hormonudur. Gelecek haftalarda göğüslerde yağ dokusu artacak ve daha da hassas bir yapıya bürünecektir.

Bulantı İçin Erken!

Gebeler henüz 4. hafta gebelikte yüksek ihtimalle bulantı yaşamayacaklardır. Beşinci haftanın sonuna doğru başlama ihtimali yüksek olacaktır.  Bu dönemin tadı çıkarılmalıdır. Çünkü plasenta gelişimini tamamlayana değin anne adayı bulantı - kusma gibi vücudunu çok etkileyecek olan gebelik problemleri ile uğraşmak durumunda kalacaktır. Özellikle sabahları tavan yapacak bulantılar 4. Ay gebeliğe ulaşıldığı zaman ortadan kalkacaktır. Eğer hala bulantı başlamamış ise şanslı bir gebelik başlangıcı yaşanıyor demektir. Gebeliğin devamında açığa çıkacak bulantı anne adayını canından bezdirecek  boyutlara ulaşabilir.

Vajinal akıntılar olabilir:

Bayanların akıntı problemleri varsa gebelikte de devam ediyor olabilir. Bebek anneye tutunmaya çalışırken akıntıların çoğalması görülebilir. Endişe duyulmamalıdır. Çünkü gebelik döneminde akıntı gayet normal bir sıkıntıdır.

Karın içi kramplar olabilir:

Anne adayları için 4. Hafta gebelikte henüz gebelikleri netleşmemiş bile olsa adet sancısı zannedilen alt karın ağrıları olabilecektir. Bu ağrılar normal kabul edilir ve çok şiddetli olmaması beklenir. Şayet ateş, şiddetli sancı yaşanıyorsa enfeksiyon ya da bebeğe ait bir takım sıkıntılar düşünülebilir. Bu durumlarda hastaneye gitmek ve kontrolden geçmek en doğru yaklaşım olacaktır.

Folik asit içimi önemli:

Gebeliğin erken dönemlerinde ve gebeliğin 4. haftasından itibaren folik asit kullanımı anne ile bebek için faydalı sonuçlar açığa çıkaracaktır, bu nedenle ihmal etmeden kullanmaya devam edilmelidir.

Yorumlar