32 Hafta Gebelik

32 hafta gebelik, çalışan annelerin yasal olarak doğum iznine ayrılabilecekleri bir haftadır.

Google Haberlere Abone ol
32 Hafta Gebelik

32 hafta gebelik, çalışan annelerin yasal olarak doğum iznine ayrılabilecekleri bir haftadır. Doktorunuz çalışmanıza izin veriyorsa 37. haftanın sonuna kadar çalışmanızda bir sakınca bulunmuyor. Bu hafta bebeğinizin nefes alma ve emme becerilerini tecrübe ettiği, rahminizin yalancı kasılmalar yaşayabileceği bir dönem.

32 hafta gebelikte bebeğinizdeki değişiklikler nelerdir?

Bebeğiniz artık doğum için hazırlanmaya başlıyor. Ağırlığı 1,700 kg ulaşmış, boyu da 42 cm olduğundan rahminizde oldukça fazla yer işgal ediyor. Artık doğuma kadar her hafta 500 gr kilo almaya hazırlıklı olun. Bunun yarısını siz, diğer yarısını bebeğiniz alacak. Bebeğinizin el ve ayak tırnakları, saçları doğum sonrası görünümü ile hemen hemen aynı görünümde. Rahminizin içerisinde parmağını emmekle meşgul olan bebeğiniz, bacaklarını kalçadan ve dizlerden bükerek, ayaklarını çaprazlamış, kollarını da dizlerden ve omuzdan bükerek, ellerini çapraz bir konuma almış. Boynunu öne doğru bükerek, çenesini göğüs kafesine dayamış. Bu pozisyon bebeğinize daha iyi hareket imkanı vereceği gibi, doğum kanalına da girmesine yardımcı olacaktır.

32 hafta gebelikte anne adayında yaşanan değişiklikler nelerdir?

Bu haftadan itibaren anne adayı doğum için hazırlıklara başlayacaktır. Kaslarını gevşeterek yapacağı hazırlıklara, rahmin toplanması veya sertleşmesi gibi belirtiler eşlik edecektir. Bu belirtiler Braxton Hick kasılmaları olan, yalancı kasılmalardır. Rahminizin baş kısmından başlayarak, aşağılara kadar iner. 15-30 saniye sürecek olan bu kasılmalar, genellikle pozisyon değiştirildiğinde durur. Hamilelik süresince artan kan basıncınız, bu hafta % 40-50 civarına yükselmiştir. Rahim diyaframa baskı yaparak, karnınızda sıkışmaya neden olacaktır. Bu nedenle midenizde yanma ve nefesinizin kesildiğini hissedeceksiniz. Bu belirtileri azaltmak için, yemeklerinizi az miktarda yemeniz ve yastığınızı desteklemeniz önerilir. Ayrıca sırt ağrılarınızda oluşabilir. Erken doğum habercisi olabilecek bu ağrıları dikkate almanız gerekir. Karnınızda kaşıntılar oluyorsa, nemlendirici kremler kullanmayı ihmal etmeyiniz. Göğsünüzden sarımtırak bir sıvı gelmesi durumunda, telaş etmenize gerek yoktur. Bu bebeğinizin doğumdan sonra alacağı ilk besindir. Göğsünüze petler koymayı deneyebilirsiniz. Baş dönmeleri şikayetiniz varsa, beslenmenize dikkat edin. Kan şekerinde düşme yaşıyor olabilirisiniz. Kabızlık problemi olanların bol sıvı tüketmesi faydalı olacaktır. 

Yorumlar