30 Hafta Gebelik

30 hafta gebelik dönemine eriştiğinizde bedeninizdeki bebeğiniz ortalama 1750 gram ağırlığında ve 44 cm uzunluğunda olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
30 Hafta Gebelik

30 hafta gebelik dönemine eriştiğinizde bedeninizdeki bebeğiniz ortalama 1750 gram ağırlığında ve 44 cm uzunluğunda olacaktır. Bebeğinizin etrafı amniyotik sıvı ile kaplı, bebeğiniz her geçen gün gelişmeye devam ettikçe etrafını kaplayan amniyotik sıvının miktarı azalmakta olacaktır. Her geçen gün belirgin bir şekilde genişleyen karnınız bebeğinizin büyüdüğünün işaretidir. Bebeğiniz 30 hafta gebelikte artık neredeyse yeni doğan bebek görünümü kazanmış olacaktır. Mucize olarak düşünebilirsiniz, ama bebeğiniz artık vücut ısısını ayarlayabilecek kadar zeki. Vücudunu kaplayan tüylerden her geçen gün kurtuluyor ve cildi pürüzsüz bir hal almaya başlıyor olacaktır. Bu hafta görme kabiliyetini tam anlamıyla kazanmamış ve dış dünyaya merhaba dedikten sonra bile günün büyük kısmını uyuyarak geçirecektir.

30 hafta gebelik döneminde anne; 30 hafta gebelik dönemine ulaştınız ve büyük ihtimalle uyumakta güçlük yaşıyorsunuz. Geçtiğiniz haftalara nazaran kendinizi muhtemel daha hantal hissediyor olabilirsiniz. Gebelik nedeniyle hormonlar değişti ve bağ dokularınız eskiye bakarak daha yumuşak olacaktır. Bu durumda denge problemleri yaşamanız doğal.

Gebeliğiniz sona doğru yaklaştığından dolayı duygusal anlamda gel-gitler yaşıyor olabilirsiniz. Gebelikte depresyon problemleri ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız uzman kişilerden destek almalısınız.

30 haftalık gebelik dönemine kadar ortalama almanız gereken kilo 10 kilo kadardır. Gebelik sonlanana kadar 5 kilo daha alabilirsiniz. Sizi takip eden doktorun tavsiyelerine uyarak fazla kilo almamaya özen göstermelisiniz.

Belirtiler;

Karın şişliği: Rahminiz her geçen gün büyüyor, mide ve bağırsaklarınıza baskı uyguluyor. Bu durumda karın şişliği yaşamanız kaçılmaz olacak. Sık aralıklarla ve ufak porsiyonlarda yemek yemeye özen göstererek sıkıntıyı hafifletmeniz mümkün olacaktır.

Kabızlık: Kabızlık ile gebeliğinizin ilk dönemlerinde tanışmış olmalısınız. Kabızlık 30 hafta gebelik ve devamında da sizi sıkıntıya sokabilecek bir gebelik getirisidir. Bu sorunu hafifletmek için bol sıvı ve lifli gıdalar tüketmelisiniz.

Baş Dönmesi: Baş dönmesi gebeliğin en bilindik semptomlarındandır. Eğer oluşan baş dönmesinin ardından bayılma yaşıyorsanız mutlaka hekime başvurmalısınız.

Kanayan Diş Etleri: Gebeliğin neden olduğu hormon seviyesi nedeniyle dişleriniz daha hassas ve kanamaya meyilli olabilir. Diş ve dişeti sorunu yaşamamak için bu dönemde diş temizliğinize özen göstermelisiniz. Aksi halde diş kayıpları yaşamanız kaçınılmaz olabilir.

Ayak Ve Bileklerde Şişlik: 30 hafta gebelik dönemine ulaşan gebelerin çoğunun ortak sıkıntısı ayak ve bileklerde oluşan şişmedir. Şişliği önlemek için ayaklarınızı mümkün olduğunca rahatlatın.

Yorgunluk: Gebeliğinizin son üç aylık dönemindesiniz ve vücut ağırlığınız inanılmaz artı. Uyumakta zorlandığınız için halsiz kalıyorsunuz. Bu haftalarda vakit buldukça dinlenmelisiniz.

Çatlaklar: Vücudunuz genişlemeye ve gerilmeye devam ettikçe cildinizde çatlaklar ortaya çıkabilir. 30 hafta gebelik döneminde oldukça büyüyen ve gerilen karnınızda, bacaklarınızda ve göğüslerinizde çatlaklar ile karşılaşabilirsiniz. Çatlakları tam olarak gidermek için bir yol olmasa da nemlendirici ve kakao içerikli kremler kullanarak sorunun fazla büyümesini engelleyebilirsiniz.

Yorumlar